SLU-nyhet

Kulturarvsväxter från alla Sveriges landskap på SVT:s Gokväll

Publicerad: 12 maj 2022
Närbild av fjädernejlikan 'Marieberg'. Blomman är vit med röd mitt och har fransiga kronblad.

En kulturarvsväxt från varje landskap - det presenterade Gunnel Carlson i SVT:s program Gokväll tisdagen den 10 maj. Flera av växterna bevaras i Nationella genbanken vid SLU Alnarp och går att hitta i handeln under varumärket Grönt kulturarv®.

Tjugofem kulturarvsväxter från lika många landskap - det presenterade Gunnel Carlson i SVT:s program Gokväll den 10 maj. Allt från den lappländska sockerärtan 'Arvidsjaur' i norr till den skånska jätteprästkragen 'Bröllopsgåvan' i söder via den bohusländska fjädernejlikan 'Marieberg' i väst och den gotländska tulpanen 'Tofta' i öst hanns med. Både köksväxter, krukväxter, rosor, perenner, potatis och prydnadslökar fanns med bland sorterna. Alla var exempel på kulturarvsväxter, gamla växter som överlevt länge och har en dokumenterad historia. Växterna som fanns med i inslaget bevaras hos Föreningen Sesam, på NordGen, hos Kålrotsakademien eller i Nationella genbanken och Pom, men som Gunnel Carlson betonade i inslaget, det här är "gamla växter som överlevt tack vare oss själva". Ingen av växterna hade funnits kvar att samla in om de inte hade fortsatt odlats i decennier av människor runt om i Sverige. 

Växter i inslaget som bevaras i Nationella genbanken:

Bourbonrosen 'Skeda' (Östergötland)

Bourbonrosen 'Pipar Hans' (Västmanland)

Brunröd daglilja 'Frösvidal' (Närke)

Fjädernejlika 'Marieberg' (Bohuslän)

Fylld kanelros 'Tornedal' (Norrbotten)

Grönmynta 'Fägre' (Västergötland)

Hallon 'Mormorshallon' (Halland)

Humle 'Böle' (Västerbotten)

Humle 'Korsta' (Medelpad)

Jätteprästkrage 'Bröllopsgåvan' (Skåne)

Pelargon 'Drottningminne' (Jämtland)

Pelargon 'Dr Westerlund' (Uppland)

Piplök (Härjedalen)

Potatislök 'Leksand' (Dalarna)

Smultron 'Norrlandssmultron' (Ångermanland)

Såpnejlika 'Kvinnsgröta' (Öland)

Äpple 'Malmbergs Gylling' (Gästrikland)

 

Se hela inslaget på SVT Play. Länk till Gokväll på SVT Plays webbplats


Kontaktinformation