SLU-nyhet

Ökad finansiering till växande bolag – SLU holding och Beijerstiftelsen inleder samarbete

Publicerad: 08 september 2022
Madeleine Banks och Cecilia Wikström vid en odlingskammare på BioC, Utuna.

SLU Holding AB och Beijerstiftelsen inleder ett nytt samarbete för att tillsammans skapa ökade förutsättningar att finansiera och kommersialisera forskningsresultat och idéer från SLU.

Genom samarbetet kommer SLU Holding och Beijerstiftelsen att göra saminvesteringar för att öka tillgången på kapital för unga tillväxtbolag med koppling till SLU. Under 2022–2024 avser Beijerstiftelsen avsätta ca 3 miljoner kronor för saminvesteringar och möjliga följdfinansieringar.

– Vi är mycket glada att Beijerstiftelsen valt att samarbeta med SLU Holding. Genom samarbetet ökar vi våra möjligheter att hjälpa forskare och entreprenörer som vill utveckla hållbara innovationer och bygga företag sprungna ur forskningsresultat från SLU, säger Urban Eriksson, vd SLU Holding.

Beijerstiftelsen finansierar sedan 1974 forskning i Sverige. Genom vårt nya samarbete med SLU Holding vill vi på ett nytt sätt stödja forskare i deras viktiga arbete och därigenom främja ny innovation, säger Cecilia Wikström, stiftelsedirektör för Beijerstiftelsen.

Fakta:

Om SLU Holding AB

SLU Holdings uppdrag är att möjliggöra att kunskap från SLU kommer till nytta i samhället. Det sker bland annat genom att stötta innovatörer och investera i unga bolag. SLU Holding gör ca fem nyinvesteringar per år och ungefär lika många följdinvesteringar i de befintliga innehaven. Sedan starten har man investerat i 55 st bolag och är idag minoritetsägare i 25 st.

Om Beijerstiftelsen

Beijerstiftelsen är en generös främjare av stöd till naturvetenskaplig forskning, men bidrar också till att främja utbildning, undervisning och kultur samt äger ett av Sveriges internationellt främsta varumärken inom inredning och design, Svenskt Tenn, vars överskott går till stiftelsen. Stiftelsen äger en aktieportfölj, som främst består av innehav i svenska bolag och där ett av de största innehaven består av aktier i Beijer Alma AB.

Relaterade sidor: