SLU-nyhet

Framtidens hållbara mat på Smedjeveckan i Skara

Publicerad: 16 september 2022
Syrsor till kantarellerna? (Foto: Mia Pettersson)

Smedjeveckan anordnas vid SLU i Skara sista veckan i september varje år. I år är temat "En jord där människor och djur mår bra". Hela veckan bjuder på populärvetenskapliga arrangemang, och torsdagen den 29 september är det fokus på Framtidens hållbara mat med flera spännande programpunkter.

I programmet medverkar:

Måltidshistorikern Richard Tellström, medarbetare vid SLU Future Food och känd bland annat från tv-programmet Historieätarna. Han ger perspektiv på tallriken och vad tidigare innovationer har betytt för den tallrik vi har på bordet idag.

Mat- och klimatforskaren Elin Röös sommarpratade i P1 i augusti om hur vi ska föda en växande befolkning utan att förstöra planeten. Elin pratar om hur innovation är viktigt för att få ett bättre klimat. Innovationer inom lantbruket och inom livsmedelsindustrin, men också innovation i vårt eget sätt att tänka kring hur vi äter.

Matilda von Rosen är VD för SciIns, ett företag startat av SLU-forskarna Anna Jansson och Åsa Berggren. SciIns erbjuder friska, livskraftiga och produktiva hussyrsor för en hållbar utveckling av storskalig uppfödning av insekter till mat och foder.

Magdalena Bergh, Innovation & Product Management Director vid Lantmännen, ger en inblick i den nya miljardsatsningen på ärtproteinisolat, ett växtbaserat alternativ till exempelvis kött. Lantmännen producerar också veteprotein som också är en del av satsningen runt gröna proteiner. Hur kommer det här att kunna påverka de gröna näringarna i Västsverige?

Relaterade sidor: