SLU-nyhet

Skog är mer än träd och träd mer än virke

Publicerad: 08 maj 2023

Det finns många ofta motstridiga mål med skog – den ska leverera virke till produkter, bevara biologisk mångfald och vara en plats för renar och människor. Men alla dessa olika värden kan balanseras och Heurekasystemet är ett bra verktyg för det menar SHa:s programchef Jeannette Eggers.

Det finns många och ofta motstridiga mål med skog och det är många värden som påverkas av hur vi använder skogen. I en antologi sammanställd av Mittuniversitetet som kom ut 2022 skrev 96 forskare om skogens olika värden och en av kapitelförfattarna var SHa:s programchef Jeannette Eggers. Den 30 mars 2023 så presenterade hon sitt kapitel i ett avsnitt av en seminarieserie som bygger på antologin.  
 
Där förklarar hon mer om varför skogliga beslutsstöd som Heurekasystemet behövs och vad det går att nyttja systemet till. Skogen växer nämligen inte upp över en natt och det behövs kunskap om hur skogen utvecklas och hur det påverkar olika skogliga värden när riktningen för hur skogen ska se ut om 50 till 100 år tas ut. 
 
Antologin ”Skogens värden – forskares reflektioner” skrevs i regi av Mittuniversitetet som även arrangerar seminarieserien.  
Se hela seminariet

Läs tidigare nyhet

96 forskare om skogens värden
Mer om antologin ”Skogens värden – forskares reflektioner” och dess seminarieserie

Länkar 

Se hela seminariet
Mer om detta seminarium