SLU-nyhet

20 år av framgång: SLU Partnerskap Alnarp bygger broar mellan akademi och praktik

Publicerad: 02 oktober 2024
två män ler

SLU Partnerskap Alnarp, en samverkansorganisation mellan SLU i Alnarp, näringsliv, myndigheter och branschorganisationer i södra Sverige, har under de senaste 20 åren blivit en ovärderlig plattform för kunskapsutbyte och utveckling inom jordbruk, trädgård och skog. Genom att sammanföra akademi och praktik bidrar partnerskapet till att stärka både forskning och utbildning vid SLU samtidigt som det gynnar näringslivet och samhället i stort.

Under ledning av Håkan Schroeder, verksamhetsledare och vice dekan vid SLU:s fakultet för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap, har partnerskapet haft en viktig roll i att stärka samarbetet mellan forskare och externa aktörer. Med ett starkare fokus på examensarbeten och studenters medverkan har partnerskapet blivit ännu mer relevant för både SLU och externa partners.

- Forskningsfinansiärer efterfrågar samverkan med resultatens användare, samtidigt som kunskap och kompetensförsörjning är av avgörande betydelse för näringslivets konkurrenskraft, säger Håkan. Detta gör SLU:s forskning och utbildning mer aktuellt än någonsin, särskilt inom områden som grön omställning, bioekonomi och klimatfrågor.

Samverkan över discipliner och institutioner

Henrik Böhlenius, docent och ämnesgruppskoordinator för skogsområdet vid Institutionen för sydsvensk skogsvetenskap, betonar vikten av samverkan, en synpunkt han delar med Håkan. Han framhåller särskilt hur partnerskapet stödjer yngre forskare, som ofta behöver vägledning för att navigera kring, från hjälp med projektansökningar och finansiering till viktiga utmaningar.

- Vi strävar efter att skapa en plattform för möten. Det är bevisat att det första och andra mötet kanske inte leder till något, men vid det tredje börjar diskussioner om projekt och samarbeten att ta fart, förklarar Henrik.

Framgångar och innovationer

En av SLU Partnerskap Alnarps största konkreta framgångar är det växande antalet examensarbeten i samarbete med externa partners. Håkan lyfter fram detta som ett tydligt exempel på hur både akademin och näringslivet gynnas – studenterna får praktisk erfarenhet av verkliga problem, medan resultaten snabbt kan omsättas i näringslivets praktiska verksamheter.

Ett annat konkret exempel är Henriks arbete med poppelplantering för framtidens klimat. Genom finansiering från SLU Partnerskap Alnarp kunde hans team investera i avgörande utrustning för att genomföra ett experiment med stor betydelse för framtida forskningsresultat.

- Utan den finansieringen hade vi inte kunnat genomföra experimentet, berättar Henrik. För industrin innebär detta tillgång till planteringsmaterial som är bättre anpassat till framtida klimatförhållanden, något som kan användas på flera olika trädslag.

Utmaningar och lärdomar

Självklart kommer samverkan med sina utmaningar. Håkan påpekar att en av Partnerskapets viktiga uppgift är att vara en effektiv ingång till SLU och också en möjliggörare för nästa steg, vilket innebär att matcha externa efterfrågningar med rätt forskningsmiljöer. Idag är behoven ofta komplexa.

- Det behövs mer samverkan mellan olika discipliner och kompetenser för att möta samhällets utmaningar”, konstaterar han.

Henrik beskriver en av de största utmaningarna i sitt arbete som att översätta praktiska problem till forskning av högsta kvalitet.

- Industrin vill lösa problemet här och nu, medan forskarna vill förstå varför, säger han och betonar vikten av att vara lyhörd för båda parternas behov.

Framtidens samverkan

Håkan och Henrik ser stora möjligheter för SLU Partnerskap Alnarp att växa i roller och omfattning. Håkan betonar vikten av samarbeten inom kunskaps- och innovationssystemet för att tillvarata kunskapens möjlighet till genomslag i näringsliv och samhälle i stort. Henrik ser fram emot nya projekt inom skogsområdet och poängterar att små satsningar kan växa till större, med stor påverkan på akademi, näringsliv och andra samhällsaktörer.

Det mest givande för honom är att stötta yngre forskare i att hitta rätt samarbetspartners och hjälpa dem att få sina första anslag, vilket han beskriver som ”det absolut roligaste” med sitt arbete.

Kommande händelse: Den 26 november arrangerar partnerskapet en exkursion om blandskogsskötsel, alternativ till granåkrar och nyttan av bryn. Under tre tematiska pass möts forskning och praktik för att diskutera framtida skogsbruk.

Läs mer och anmäl dig här: https://www.slu.se/ew-kalender/2024/11/blandskogsskotsel-alternativ-till-granakrar-och-brynnyttor-exkursion-med-slu-partnerskap-alnarps-skogsgrupp/

 

Fakta:

SLU Partnerskap Alnarp är en samverkansorganisation mellan SLU i Alnarp, näringsliv, myndigheter och branschorganisationer i södra Sverige. Partnerskapet främjar kunskapsutbyten och utveckling inom jordbruk, trädgård och skog, och möjliggör projekt och examensarbeten i samarbete mellan akademi och näringsliv.

Läs mer om Partnerskap alnarp: https://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/partnerskap-alnarp/

 

Har du ett forskningsprojekt du vill få finansiering för? Kontakta Henrik Böhlenius.

Vill du bli partner i Partnerskap Alnarp? Kontakta Håkan Schroeder.