SLU-nyhet

Nytt spaningsuppdrag i fjällen: Drönare letar skräp

Publicerad: 04 juli 2024
Drönare

Intresset för fjällvandring har ökat under de senaste åren. Med ökningen av turister kommer också ökad nedskräpning längs vandringslederna. I ett nytt projekt lett av forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) testas en ny teknik där drönare används för att finna skräp i vildmarken.

– Vi har inventerat provytor i fjällen, och det vi fann var att man på en till två procent av ytan kan hitta något skräp inom en radie på tio meter. Jag trodde att det skulle vara betydligt mer! Men längs med de stora vandringslederna är situationen helt annorlunda, säger Sven Adler.

Han leder ett nytt projekt som undersöker hur fjällen påverkas av människan och en del i det är att leta sopor med hjälp av drönare.

De stora problemen med nedskräpning finns där flest människor rör sig. Här kan vandrare få sällskap av konservburkar, plastpåsar och ståltråd som ligger längs med leden.

– Att fler vill uppleva fjällvandring är fantastiskt! Det ger en relation till naturen och förhoppningsvis också en större vilja att skydda den. Samtidigt är det svårt för många att ta hand om sitt skräp och då blir det så här, säger Sven Adler.

Tillsammans med sina SLU-kollegor jobbar Sven Adler på en möjlig lösning. I sommar har de ett pilotprojekt där de testflyger en skräpletande drönare på vandringsleder kring Åre. Drönaren är utrustad med en teknik för att känna igen och räkna sådant som inte ska vara i naturen. Förhoppningen är att snabbt kunna upptäcka var skräpet finns.

– Det här kan hjälpa oss att förstå var insatser kan behövas för att minska skräpet. Om tekniken är effektiv så kan den användas över hela fjällkedjan, men med fokus på de platser som flest passerar, säger Sven Adler.

 Sven Adler tror att mer information om avfallshantering vid de stora ingångarna till vandringslederna och fler utedass, kan lösa mycket av problematiken.

– Vi vet ungefär var de flesta vandrare är och var fler dass skulle göra nytta, säger Sven Adler och tillägger:

– Jag tror att folk vill göra rätt för sig. Men då behöver de också få bra förutsättningar för att göra det.