SLU-nyhet

Ny rapport beskriver akvakultur i Sverige och i världen

Publicerad: 29 augusti 2024
En kassodling för regnbåge i Ströms-Vattudal i Jämtland. Foto.

I en ny rapport från SLU beskrivs akvakultur (vattenbruk) i Sverige och globalt. Vilka olika produktionssystem används, hur ser de ut och vilka för- och nackdelar har de? Vilka arter används och hur stora volymer rör det sig om? Vilka utmaningar står man inför? Rapporten syftar till att underlätta för kommunikation om akvakultur genom att reda ut olika begrepp som används, samt ge en ge en övergripande bild av ämnesområdet och dess historik.

Begreppet akvakultur avser uppfödning eller odling av vattenlevande organismer i vatten med hjälp av tekniker utformade för att öka produktionen av de aktuella organismerna utöver den naturliga kapaciteten i miljön.

FAO räknar med att vi idag odlar nästan 700 arter inom akvakultur, även om huvuddelen av volymen kommer från ett fåtal arter. Akvakultur har blivit en allt viktigare källa för att tillhandahålla fisk och skaldjur för konsumtion och för utsättning i naturen. Detta eftersom världens totala fiske- och skaldjursuttag för närvarande ligger nära eller över hållbara exploateringsgränser samtidigt som den globala humankonsumtionen av fisk och skaldjur fördubblats under senare årtionden.

Akvakultur kan bedrivas i anläggningar på land (landbaserade system) och i vattenområden, så som hav, sjöar, dammar och vattendrag. Viktiga förutsättningar för akvakultur är att vattenkvalité, salthalt, pH-värde, temperatur, näringstillgång och ljus är anpassat till den odlade arten.

Ett av målen med denna rapport är att skapa en allmängiltig klassificering och reda ut begreppen, så att producenter, forskare och myndigheter menar samma sak när de kommunicerar om ämnet akvakultur. Målet är också att ge en övergripande sammanställning inom ämnet och en historisk tillbakablick.

Rapporten är på svenska och är skriven av Anders Kiessling, SLU och Wenche Hansen, Matfiskodlarna Sverige AB. Den innehåller många färgbilder som visar olika produktionssystem och tekniska lösningar.

Läs rapporten Akvakultur i Världen och i Sverige – produktionssystem, arter och volymer (pdf)

 

Pressbild

(Får publiceras fritt i anslutning till artiklar om denna nyhet. Fotograf ska anges.)

En kassodling för regnbåge i Ströms-Vattudal i Jämtland. Foto.

Bildtext: En av Sveriges största kassodlingar för regnbåge lokaliserad i Ströms-Vattudal, ett Jämtländskt kraftverksmagasin.

Fotograf: Anders Kiessling.

Ladda ner högupplöst bildfil (jpg, 4 Mb)