SLU-nyhet

Ny rapport: Strategisk samverkan mellan lantbrukare och teknikföretag inom mjölkproduktionen

Publicerad: 08 augusti 2024
Mjölkkor i en lösdriftsladugård. Foto.

I en ny rapport från RISE presenteras resultatet av projektet ”Strategisk samverkan mellan lantbrukare och teknikföretag inom mjölkproduktionen”. Projektet har finansierats av FORMAS inom det nationella forskningsprogrammet för livsmedel och har haft ett nära samarbete med SustAinimal vilket har gett möjlighet att utöka projektets datainsamling. Resultaten visar att alla medverkande ser en nytta med ökad samverkan, men att vägen dit inte är tydlig utstakad och det finns ett behov av en oberoende part som initierar samverkan och leder dialogen.

Sammanfattning

De senaste 50 åren har man sett en ökad användning av tekniska lösningar i lantbruket för att övervaka djurens hälsa, välfärd och produktivitet. En ökande mjölkproduktion och allt större besättningar ställer stora krav på djurhälsan och regelbunden övervakning av alla individuella djur, för att kunna säkerställa att produktionen är optimal och påverkar miljön så lite som möjligt samtidigt som en god djurvälfärd upprätthålls. Detta är mycket tidskrävande, så lantbrukarnas intresse för digitala tekniska lösningar ökar. Denna utveckling bör underlätta och effektivisera jordbruket, dock upplever många lantbrukare att företagen som utvecklar teknik inte alltid har kännedom om vilka behov och krav de har på ett tekniskt eller digitalt verktyg. Dessutom behöver företagen samarbeta mer kring att dela data, för att undvika till exempel parallellt arbete i flera tekniska lösningar.

Inom projektet har man identifierat flera punkter där det finns samsyn, men även punkter där åsikterna mellan lantbrukare och teknikföretag skiljer sig åt. Det fanns en generell samsyn mellan lantbrukare och teknikföretag att personliga relationer är en nyckelfaktor inom branschen, och påverkar till exempel beslutsfattande vid investeringar. Vidare fanns det också en samsyn i att det finns ett behov av att aktörer kan mötas i något forum kunna diskutera frågor såsom teknikutveckling och datadelning på en regelbunden basis.

Parterna ansågs ha olika syn på vad som gör att en teknik blir framgångsrik samt hur användardialog skulle hanteras. En fråga där lantbrukarnas åsikter gick isär var tillgängligheten utanför arbetstid, där vissa upplevde att det gav ökad kontroll och därmed ett lugn medan andra ansåg det som en direkt stressfaktor och en känsla av att aldrig lämna arbetsplatsen. Flera av teknikleverantörerna uttryckte att de var intresserade av att utveckla sin samverkan med andra teknikföretag medan andra ansåg det som en styrka att enbart arbeta med sina egna produkter för att kunna säkra kvaliteten på sitt erbjudande.

Projektet har genererat kunskapsutbyte mellan aktörer i branschen, och lantbrukare och teknikföretag har gett sin syn på hur man kan skapa dialog kring lantbrukarnas behov för teknikutveckling och teknikföretagens möjligheter för utveckling av nya tekniska lösningar. Resultaten visar att alla medverkande ser en nytta med ökad samverkan, men att vägen dit inte är tydlig utstakad och det finns ett behov av en oberoende part som initierar samverkan och leder dialogen.

Läs hela rapporten här: Strategisk samverkan mellan lantbrukare och teknikföretag inom mjölkproduktionen Ann-Kristina Lind, Frida Petters & Per Peetz Nielsen


Kontaktinformation