SLU-nyhet

”Djurskyddslagen inget verktyg för kostvanor”

Publicerad: 21 oktober 2014

”Vi ser med tillfredsställelse att LRF och företrädare för berörda uppfödare välkomnar att vi fokuserar på den svenska djurskyddsmedaljens bistra baksida."

"Vi är dock förvånade över att forskare vid SLU och kolleger i veterinärförbundets namn inte kommenterar den grundläggande och svåra problematiken: att kostnader för gott djurskydd kan få negativa konsekvenser för det land eller de uppfödare som åläggs sådana krav”, skriver Åke Rutegård och prof em Martin Wierup, SLU i en slutreplik på DN Debatt.

"Vi tycker naturligvis också att konsumenterna fullt ut skall betala priset för en uppfödning där djuren har det bra och är friska baserat på sjukdomsförebyggande men ej på användning av antibiotika. Detta var möjligt för oss i det reglerade jordbruket men i dagens komplicerade värld krävs ett nytänkande. Vi måste finna andra vägar. Som EU-medlem kan vi inte utan allvarliga konsekvenser gå före andra länder med fördyrande regler men väl stimulera dem som vill gå före att tjäna som goda exempel. I annat fall riskerar vår djuruppfödning att bli den pjäs som först slås ut från det internationella schackbrädet", avslutas deras slutreplik.

Läs artikeln här:

http://www.dn.se/debatt/djurskyddslagen-ar-inget-verktyg-for-kostvanor/

Tidigare inlägg i debatten:

http://www.slu.se/sv/om-slu/fristaende-sidor/aktuellt/alla-nyheter/2014/10/djurskyddet-varnar-om-svensk-kottproduktion/


Kontaktinformation