SLU-nyhet

"Baljväxter – fixar både bilen och biffen"

Publicerad: 08 oktober 2014

I senaste numret av Extrakt, utgiven av Formas, finner vi en intressant artikel om forskning som sker på institutionen för biosystem och teknologi i Alnarp. "Baljväxter är rika på proteiner och kan bidra till klimatsmart bränsle. Nu vill EU öka odlingen av dessa växter som har den unika förmågan att kunna binda sitt eget kväve."

Ur Extrakt:

– Det är stort fokus nu på baljväxter som human näring, säger Erik Steen Jensen. De kan ersätta vår köttkonsumtion på ett fantastiskt sätt och intresset i Sverige är stort, marknaden växer för alternativa proteinkällor. Det nya EU-projektet handlar bland annat om hur vi kan förädla baljväxter så att vi får högre kvalitet och en variation av välsmakande produkter. För vi vill kanske inte äta klassisk ärtsoppa oftare än varje torsdag, säger Erik Steen Jensen.


Kontaktinformation
Sidansvarig: Anette Neldestam