SLU-nyhet

Letar resistenta bakterier i kalvtarmar

Publicerad: 28 oktober 2014

Hur stor är utbredningen av antibiotikaresistens inom den ekologiska mjölkproduktionen i Sverige? Forskare vid SLU har fått fyra miljoner kronor för att ta reda på hur det ligger till. Svaret söks i kalvars tarmar.

Man vill undersöka om det är någon skillnad mellan ekologisk och konventionell produktion, och se om det går att koppla till hur mycket antibiotikaresistenta bakterier som de hittar.
– Vi vet idag inte om det är någon skillnad mellan ekologiska och konventionella producenter. Men om man bara tittar på kornas hälsostatus så ser vi ingen skillnad i Sverige, ekologiska och konventionella djur är ungefär lika friska, säger Ulf Emanuelson, professor vid SLU, och ledare för projektet.

Projektet skildras i senaste numret av Formas magasin Extrakt.

Läs artikeln här:

http://www.extrakt.se/jordbruk-och-djurhallning/letar-resistenta-bakterier-i-kalvtarmar/


Kontaktinformation