SLU-nyhet

SLU:are bakom bok om råg

Publicerad: 15 oktober 2014

Boken Rye and Health (Råg och hälsa) sammanfattar ett långtgående nordiskt forskningssamarbete med SLU som en viktig aktör. Råg är unik i sitt mycket höga innehåll av kostfibrer och många bioaktiva ämnen. Råg konsumeras framför allt som fullkorn vilket gör att råg är en viktig källa av dessa nyttigheter.

Boken beskriver rågens innehåll av kostfibrer och bioaktiva ämnen och hur dessa omsätts i kroppen. Boken belyser även hur råg kan påverka mättnad, typ 2 diabetes, prostatacancer och tjocktarmscancer. 

Råg är ett traditionellt spannmålsslag som i huvudsak odlas i norra och östra Europa. I Sverige används råg framför allt i livsmedel som bröd, müsli och gröt. Råg innehåller mycket kostfibrer, ca 20 procent, och konsumeras framför allt som fullkorn, dvs hela den nakna kärnan med alla sina nyttigheter som vitaminer, mineraler och andra bioaktiva ämnen. Under många år har forskare i de nordiska länderna samarbetat i forskning kring råg och hälsa och mycket av resultaten från denna unika forskning sammanfattas i boken.  Flera forskare från institutionen för livsmedelsvetenskap vid SLU har varit med och genererat dessa data och deltagit i skrivandet av bokens enskilda kapitel.

Redaktörer är Kaisa Poutanen, VTT och Per Åman, SLU.

Mer information

Per Åman och Rikard Landberg, Livsmedelsvetenskap, SLU, Uppsala

per.aman@slu.se eller rikard.landberg@slu.se


Kontaktinformation