SLU-nyhet

”Dags för svenska djurskyddsregler i upphandlingar”

Publicerad: 20 november 2014

”Det är dags att bevaka den svenska implementeringen av EU:s nya upphandlingsdirektiv så att upphandlare kan ställa specifika krav kring hur köttet de köper har framställts. På så vis får svenska uppfödare en ärlig chans att konkurrera mot de europeiska kollegor som har ett sämre djurskydd och i många fall dessutom bryter mot EU-lagstiftning.”

Det skriver SLU-professorn Bo Algers tillsammans med EU-parlamentarikerna Anna-Maria Corrazza Bildt, Marit Paulsen och Fredrick Federley samt Hälsingestintans VD Britt-Marie Stegs i en debattartikel i Jordbruksaktuellt.

”För oss är det en självklarhet att de krav som svenska lagstiftare ställer på producenter också ska kunna tillämpas när den offentliga sektorn upphandlar. I regeringsförklaringen deklarerade statsminister Stefan Löfven att förutsättningarna för miljömässiga upphandlingar ska förbättras i hela den offentliga sektorn. Det är hög tid att den offentliga sektorn får kunskap om hur de kan bidra till en bättre djurhälsa – och därmed också en bättre folkhälsa – i Sverige”, heter det bl a i artikeln. 

Läs artikeln här:

http://www.jordbruksaktuellt.se/?p=46140&pt=105&m=3433


Kontaktinformation