SLU-nyhet

”Ekologisk odling – vägen till svält”

Publicerad: 16 november 2014

Föreställningar om att ekologisk odling är klimatsmart och ger bättre livsmedel är felaktiga. Hundra procent ekologisk odling skulle vara en katastrof för framtida livsmedelsförsörjning och innebär större belastning på miljön till en hög kostnad”, skriver fyra SLU-forskare i en debattartikel i söndagens Svenska Dagbladet.

De fyra – professorerna Holger Kirchmann, Lars Bergström, Thomas Kätterer och f d programchefen Rune Andersson – skriver bl a:

”Hundra procent ekologisk odling skulle vara en katastrof för framtida livsmedelsförsörjning och innebär större belastning på miljön till en hög kostnad. Svenskt jordbruk och miljö behöver stöd för riktade och effektiva miljöåtgärder och fortsatt kunskapsuppbyggande. Det kommer att bli omöjligt att nå Sveriges miljömål genom ekologisk odling. Ett vetenskapsbaserat jordbruk utan ideologiska förtecken är vägen framåt. ”

Läs artikeln här:

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/ekologisk-odling-vagen-till-svalt_4105533.svd


Kontaktinformation