SLU-nyhet

”EU-kommissionen på två stolar”

Publicerad: 17 december 2014

"EU-kommissionen sitter på två stolar när det gäller modern växtforskning. Sedan länge ger kommissionen stora ekonomiska bidrag till olika frivilligorganisationer på bland annat miljöområdet. Eftersom dessa har en forskningsfientlig agenda i frågor som berör genteknik och jordbruk blir resultatet att kommissionen samtidigt stödjer och motarbetar forskning. Denna destruktiva kultur finns också hos oss", skriver SLU:s förre prorektor Torbjörn Fagerström i en debattartikel i SvD.

"När Jean-Claude Juncker avsätter den vetenskapliga chefsrådgivaren, eller när man ändrar spelreglerna i Bryssel för godkännande av GM-grödor i ovetenskaplig riktning, är detta bara toppen på ett isberg. Själva isberget är den djupt rotade kulturen i Bryssel att finansiera särintressen som förklätt sig själva till konsumentens riddare och miljöns räddare. När dessa särintressen har en vetenskapsfientlig agenda - vilket i stort sett hela miljörörelsen har när det gäller modern växtförädling – blir resultatet att kommissionen både stödjer forskning och motarbetar den. Dessvärre har vi starka inslag av den kulturen även här hemmavid", skriver Fagerström bl a.

Läs artikeln här:

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/drev-mot-vaxtforskning-toppen-pa-ett-isberg_4193995.svd


Kontaktinformation