Julhälsning från rektor till alla medarbetare

Publicerad: 17 december 2014

<br>Detta är min sista julhälsning som rektor. Jag har till sommaren haft nio fantastiska år som rektor på SLU. Förändringens vindar har blåst och stundtals har det blåst upp ordentligt. Och så ska det vara i en organisation med engagerade medarbetare!

Under tiden har SLU klättrat i rankinglistorna och det känns mycket bra att kunna lämna över ett SLU som står väl rustat för att nå visionen om SLU som ett lärosäte i världsklass inom livs- och miljövetenskaper.

Så här inför stundande ledighet kan det vara på sin plats med några reflektioner över året som snart har passerat. Några korta nedslag med början i det som ligger närmast i tiden:

Höstens valresultat förde med sig att Landsbygdsdepartementet gick i graven. Vi fick dock en ny landsbygdsminister med placering på Näringsdepartementet. Det osäkra politiska läget med ett extraval i mars 2015 medför inga större förändringar för SLU:s budget, och verksamheterna på våra campus runt om i landet fortskrider i stort enligt planerna.

Nya inslag i studentlivet på Ultuna campus var de djursjukskötar- och etologistudenter som flyttat från Skara till Ultuna. De är mycket välkomna och kommer förhoppningsvis att finna sig väl tillrätta i sin nya miljö. Övrig verksamhet i Skara är kvar och nya satsningar görs där på forskning och samverkan.

I september invigdes VHC av dåvarande landsbygdsminister, Eskil Erlandsson. Våra byggprojekt på Ultuna går mot sitt slut och i april 2015 påbörjas inflyttningen i Ulls hus. Även i Umeå och på Alnarp har lokaler byggts till och renoverats för att se till att SLU står väl rustat för framtiden.

Framtidens SLU implementeras nu i syfte att förstärka begreppet "Ett SLU". Vi finns i hela landet och utmaningen är att hålla ihop universitetet trots stora avstånd. Samtidigt ger oss närvaron på många platser möjligheter att utveckla vår verksamhet för samhällets bästa.

Nu är dagarna korta och mörka och vi tänder ljus för att skingra mörkret. Detta år tänder vi klimatsmarta led-lampor i våra adventsstakar över hela SLU. Hela året har vi varit kreativa, produktiva och energiska. Nu är det dags för en stunds välbehövlig vila. Vi har ett händelserikt år bakom oss, vi har ett spännande år framför oss.

Med detta vill jag tacka för goda insatser under året, och tillönska alla SLU:are, från norr till söder och från väster till öster:

En riktigt god jul och ett gott nytt år!