SLU-forskare vann fototävling

Publicerad: 10 december 2014

Alejandro Ruete, forskare vid ArtDatabanken, har vunnit första pris i British Ecological Societys fototävling för sitt fotografi av en blank fältblomfluga som sitter på en blå bolltistel.

Fotot togs i Ruetes trädgård hemma i Uppsala och visar, skriver det brittiska sällskapet, att man kan ta fantastiska bilder utan att behöva resa till exotiska platser – och medan man ser efter sina små barn.

– Jag passade på när mina två barn tog sin eftermiddagsvila och började fotografera vad som fanns omkring mig, vilket då råkade vara dessa blomflugor, säger Alejandro Ruete.

Han är naturvårdsbiolog och postdoc vid SLU, där hans forskning innefattar både grund- och tillämpad forskning, med målet att utveckla matematiska och statistiska verktyg för naturvård.

Han är en relativ nybörjare när det gäller närbildsfoto, han började experimentera med makrofotografering i somras för att hjälpa en kollega och ekolog som behövde bilder av insekter han studerade.

– Det är väldigt roligt att fotografera insekter i deras dagliga verksamhet. Det är också väldigt roligt eftersom även små trädgårdar i städer döljer massor av varelser man kan fotografera.

Ruete vinner 750 pund och hans fotografi visas i utställningen Celebrating Ecology vid det brittisk-franska ekologimötet i Lille.

Se Alejandros vinnarbild här:

Alejandro Ruete, forskare vid ArtDatabanken, har vunnit första pris i British Ecological Societys fototävling för sitt fotografi av troligtvis arten nyfiken blomfluga som svävande smakar på en blå bolltistel.