SLU-nyhet

Doktorerar på kors sömn

Publicerad: 05 mars 2014

Emma Ternman är agronom och ska doktorera vid SLU på kors sömn. Man misstänker nämligen att i moderna ladugårdar där korna går lösa får de kor som är lägst i rang inte sova tillräckligt. Ofta undanskuffade från mjölkmaskinen får de passa på när de andra korna har lagt sig.

Som doktorand har hon tillbringat många nätter i SLU:s kostall. Hennes försökskor får nio elektroder fästa på sig under ett dygn, sju i pannan och två på halsen, för att mäta hjärnaktivitet, ögonrörelser och muskelrörelser. Man vet nämligen inte så mycket om hur mycket kor sover, så först gäller det att ta reda på hur mycket en ko sover om den får sova så mycket den vill.

Emma Ternman porträtteras i Vetenskapsradion.

Hör programmet här:

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/320631?programid=4640

 


Kontaktinformation