SLU-nyhet

Ny gasblandning vid bedövning av gris i samband med slakt

Publicerad: 24 april 2014

Ett försök med en mer djurvänlig gas vid bedövning av grisar i samband med slakt har nu för första gången i världen framgångsrikt genomförts i kommersiell skala. Försöket genomfördes på HKScans slakteri i Skara med forskare vid SLU, Institutionen för husdjurens miljö och hälsa.

Projektet syftar till att finna en gasblandning som har de fördelar som nuvarande användning av höga halter koldioxid har när det gäller bedövningseffekt. Men också att undvika de nackdelar som gasblandningen har avseende den första delen av bedövningen där höga halter koldioxid upplevs som obehaglig.

– Data som samlats in ska nu noggrant analyseras men de preliminära resultaten ser lovande ut, säger forskarna Bo Algers och Sophie Atkinson, vid Institution för husdjurens miljö och hälsa, SLU.

Slutrapport väntas någon gång under sommaren, men fler studier behövs innan detta kan omsättas i praktiken på slakterierna.

För frågor, kontakta professor Bo Algers på tel. 0733- 999790 eller Bo.Algers@slu.se

 


Kontaktinformation
Sidansvarig: Vanja Sandgren