SLU-nyhet

Kritik mot tysk grisuppfödning

Publicerad: 23 maj 2014

Det finns minst lika stor anledning att ifrågasätta den tyska som den danska grisnäringen, säger professor Bo Algers, SLU i en TT-artikel.

De tyska grisarna har det ännu sämre. I Tyskland klipps svansarna av grisar i samma utsträckning som i Danmark, men i Tyskland får man dessutom rutinmässigt klippa tänderna av unggrisar, säger han till Metro.

Det finns ingen statistik över hur mycket antibiotika som används specifikt inom grisuppfödningen i Tyskland. Men i uppfödningen av alla livsmedelsproducerande djur används 211 milligram per kilo, jämfört med 43 i Danmark och 13 i Sverige, enligt Europeiska läkemedelsmyndigheten.

Debatten har framförallt handlat om Danmark och nu Tyskland. Bo Algers säger dock att det handlar om betydligt fler länder än så.

Ju längre söderut desto sämre kontroll. Det finns anledning att höja ett varningens finger för de flesta länder, säger han till TT.

Tyskland och Danmark är de stora importländerna av berett kött med 43 respektive 21 procent. Bland övriga länder märks Italien och Belgien med åtta procent vardera.

Från Italien är det ju mest nischprodukter (exempelvis Parmaskinka) som konsumenterna gillar men med det får man också en antibiotikaproblematik. Jag tycker att man som konsument ska fundera över vad man håller på med. Även om till exempel Serranoskinka smakar gott ska man veta vad som ligger bakom och inte bara glömma bort. Vi är på väg in i en återvändsgränd, menar Algers.


Kontaktinformation