SLU-nyhet

Höstlöv i gatlyktornas sken – nytt massförsök i höst med hjälp av skolbarn

Publicerad: 23 juni 2014

I höst kan skolelever över hela landet hjälpa forskarna att förstå hur träden vet att det är höst. Framför allt handlar det om ljusets inverkan, och eleverna kommer att undersöka hur gatlyktor påverkar höstlöven hos olika trädslag. Årets massförsök är en uppföljning av ett mycket lyckat Höstförsök 2013, där 10 000 elever samlade in en enastående mängd forskningsdata som används i studier av klimatförändringarnas effekter.

Ett förändrat klimat påverkar när växtsäsongen i naturen börjar på våren och när den slutar på hösten. Tidigare forskning har visat att klimatförändringarna tycks påverka olika trädarter på olika sätt, och att förändringen skiljer sig mellan olika regioner.

– Förändringar i naturens kalender är den tydligaste biologiska effekten av klimatförändringen, säger Kjell Bolmgren (Sveriges lantbruksuniversitet, SLU), som leder Svenska fenologinätverket. Vi har sett att vårtecknen kommer allt tidigare, men vi är mer osäkra på hur hösttecknen förändras.

I fjol genomfördes det första Höstförsöket, som en del av evenemanget ForskarFredag. Elever från nästan 400 skolor rapporterade in över 12 000 observationer av när höstlöven utvecklades hos olika trädslag i olika delar av landet. Det gav enastående forskningsdata, som redan har presenterats på en vetenskaplig konferens och väckt mycket nyfikenhet bland forskarkollegor i andra länder.

– Forskare kan ju inte själva samla in denna typ av data från många platser samtidigt, så tack vare elevernas deltagande öppnas möjligheten att angripa nya forskningsfrågor, säger Kjell Bolmgren.

Nu bjuder Kjell Bolmgren och hans kollegor vid Lunds och Umeå universitet in till ett nytt samarbete mellan skola och forskning. I år är Sveriges lantbruksuniversitet huvudman för Höstförsöket och satsningen Naturens kalender i skolan. Målsättningen är att bygga upp ett långsiktigt samarbete mellan skolor och forskning kring naturens kalender, med stöd från Världsnaturfonden WWF.

Årets experiment fortsätter på samma tema som förra året: Hur vet träden när det är höst? I år vill forskarna undersöka hur ljuset påverkar höstlövsutvecklingen. Eleverna kommer att kunna delta i ett experiment med träd vid gatlyktor, och tack vare elevernas observationer kan forskarna upptäcka skillnader mellan olika arter och olika delar av landet. Elever i alla åldrar i hela Sverige är välkomna att delta.

– Eleverna kan själva välja vilket lövträd de följer, men vi kommer att rekommendera dem som var med 2013 att även följa samma träd som förra året om det är möjligt, säger Kjell Bolmgren.

Precis som 2013 är flera forskare inblandade i Höstförsöket. Två ekologer, en växtgenetiker och en naturgeograf kommer att använda elevernas data för att forska om dagslängdseffekter, klimatförändringens effekter, genetiska effekter samt hur vi bäst kan använda satellitbilder för att följa höstens utveckling.

Praktisk information och lärarhandledningar skickas ut till anmälda klasser i augusti.

Anmälan görs senast den 15 augusti!
https://www.netigate.se/a/s.aspx?s=167344X1035 

Kontaktperson

Kjell Bolmgren
Samordnare för Svenska fenologinätverket/Naturens kalender
Sveriges lantbruksuniversitet
018-67 12 61, 0730-67 03 65, kjell.bolmgren@slu.se, www.slu.se

Information om Höstförsöket 2013

Pressbilder (får publiceras fritt i artiklar om detta pressmeddelande, fotograf ska anges)


Kjell Bolmgren. Foto: Jenny Svennås-Gillner


Kjell Bolmgren. Foto: Jenny Svennås-Gillner


Höstlöv. Foto: Kerstin Jonsson/Azote 

 


Kontaktinformation
Sidansvarig: David Stephansson