SLU-nyhet

Svenskt lammkött hela året

Publicerad: 10 juni 2014

I en avhandling vid SLU i Skara har agronomen Carl Helander studerat utfodringsstrategier av tackor och lamm under stallperioden. Så kallad vårlamning är ett produktionssystem som gör att svenska konsumenter kan köpa färskt svenskt lamm året om.

I avhandlingen har Carl Helander undersökt om foderintag, fodersortering, tuggbeteende och produktionsnivå hos högproducerande får påverkas av att hacka och tidigarelägga skördetidpunkt av gräs och majs och av att utfodra med fullfoder. Forskningen har fokuserats på de kategorier av får som har högst näringsbehov, nämligen dräktiga och digivande tackor och snabbt växande lamm.

Avhandlingens titel är: “Forage feeding in intensive lamb production – Intake and performance in ewes and lambs”. 

Carl Helander har kommit fram till att utfodring av hackat, tidigt skördat gräsensilage blandat med kraftfoder förbättrar foderintag och hull hos tackor och tillväxten hos deras lamm. Dessutom kan majsensilage utfodras som enda grovfoder eller blandat med gräsensilage i en kraftfoderrik fullfoderblandning till lamm.

Studierna har gjorts på Götala nöt- och lammköttscentrum, utanför Skara, Sveriges lantbruksuniversitet.

Välkommen till Hernquistaulan, SLU i Skara

Fredag 13 juni 13.00

Avhandlingen:
http://pub.epsilon.slu.se/11198/1/helander_c_140520.pdf

Kontakt:

Carl Helander, Institutionen för husdjurens miljö och hälsa (HMH), 0511-671 31, 0708-85 77 38,

carl.helander@slu.se

Elisabet Nadeau, forskningsledare, HMH, 0511-671 42, elisabet.nadeau@slu.se


Kontaktinformation
Sidansvarig: Vanja Sandgren