SLU-nyhet

"Gröna politiker måste tåla grön granskning "

Publicerad: 03 juli 2014

Att vara köpt är bland det allvarligaste en offentligt finansierad forskare kan anklagas för. Det är ett unikt lågvattenmärke när svenska politiker utan grund beskyller forskare för detta.

Att just miljöpartister stått för dessa övertramp är knappast en slump, utan kan bero på en ovana att bli granskade från ”det gröna hållet”, skriver Stefan Jansson, Umeå universitet, och Olof Liberg, SLU, på Svenska Dagbladets debattsida Brännpunkt.

Detta med anledning av det som politiker från Miljöpartiet hävdade i debatter inför Europaparlamentsvalet. Artikelförfattarna pekar framför allt på två händelser i maj.

  • I partiledardebatten inför Europaparlamentsvalet den 7 maj sade språkröret Åsa Romson att regeringen ”tvingar vissa forskare att skriva vinklade rapporter” om den svenska vargstammen.
  • Under en radiodebatt om genmodifierade växter i P1 den 20 maj inför Europaparlamentsvalet uttryckte EU-parlamentarikern Isabella Lövin sin irritation över att bli motsagd och att Lövin efter sändningen sade ”jag vet ju inte vem som betalar din lön” och lämnade scenen utan att ge möjlighet till svar.

Kontaktinformation
Sidansvarig: Mårten Granert