SLU-nyhet

Stressade får återhämtning i skogen

Publicerad: 25 september 2014

Vistelser i skog och mark lindrar besvär och ökar välmåendet hos patienter som lider av utmattningssyndrom eller långvarig stress. Det konstateras i en avhandling som ingår i SLU:s temaforskningsprogram Skog och hälsa.

– Det vi kan visa är att skogsbesök ökar det mentala välbefinnandet och förbättrar förmågan till uppmärksamhet, samtidigt som puls och blodtryck sjunker. Självvald ensamhet, tillsammans med skogens kravlöshet och känslan av frihet är viktiga element som bidrar till välbefinnandet, säger disputerande Elisabet Sonntag-Öström, Umeå universitet som koordinerar delar av SLU:s temaforskningsprogram Skog och hälsa.

Läs hela texten om Sonntag-Öströms avhandling.


Kontaktinformation
Sidansvarig: olof.bergvall@slu.se