SLU-nyhet

”Att gårdsstödet skulle ge 30 000 jobb är orimligt”

Publicerad: 09 januari 2015

”Även om jordbruket är en liten sektor så är jordbruksstöden höga. I jämförelse med den totala kostnaden för arbetsmarknadsprogrammen i Sverige, cirka 8 miljarder kronor, är subventionerna till jordbruket 40 procent högre, cirka 11 miljarder kronor årligen. Det är därför angeläget att analysera vad vi får för pengarna, samt att undersöka om stödens omfattning och utformning är den bästa för samhället.”

Det skriver fem forskare vid AgriFood Economics, varav tre SLU-forskare – Mark Brady, Sören Höjgård och Ewa Rabinowicz – i en replik på DN Debatt. Jordbruksverket skönmålar en politik som är i behov av fortsatt reform, skriver de fem till Per Hasund och Harald Svensson (DN 7/1).

”Jordbruksverkets kalkyl övertygar inte om att stöden används effektivt. Snarare skönmålas en politik som är i behov av fortsatt reform”, skriver de fem bland annat.

http://www.dn.se/debatt/repliker/att-gardsstodet-skulle-ge-30-000-jobb-ar-orimligt/

Första artikeln:

http://www.dn.se/debatt/jordbruksstoden-ar-viktiga-for-bade-jobben-och-miljon/


Kontaktinformation