SLU-nyhet

"Djurskyddet kastas tillbaka till 60-talet"

Publicerad: 30 januari 2015

Branschorganisationen Svenska pig har genomfört försök som enligt SLU-professorn Bo Algers kastar djurskyddsarbetet tillbaka till 60-talet. Försöken innebär bland annat att suggor fixeras vid tiden för grisning.

Enligt Sveriges radio genomförs försöken för att förändra den svenska djurskyddslagen. Om detta handlar Sveriges radios program Kaliber som sänds på söndag klockan 12.00.  Ämnet diskuterades i Sveriges program P1-morgon. Lyssna och läs här

Enligt Per Jensen som är professor i etologi vid Linköpings universitet är detta förödande för den svenska grisnäringen. Enligt Per Jensen skulle antibiotikaanvändningen öka och han menar att försöken i förlängningen är förödande för djurens välfärd. Svenska pigs ordförande Mattias Espert kallar svensk djurskyddsarbete för "krusidull". Lyssna på diskussionen på Sveriges radio här

Bo Algers har skrivit en artikel på SVT Opinion där han underkänner Svenska pigs forskning. Algers skriver bland annat: "I en tid när det börjar gå upp för medborgarna hur illa grisar behandlas i djurhållningen i stora grisproducerande länder som Danmark, Tyskland och Spanien, där grisar inte får halm att böka i utan i stället sina svansar avskurna, och efterfrågan på svenskt griskött med betydande mervärden brant ökar är det fel tänkt att bura in suggan.

I en tid när de stora livsmedelshandlarna ICA, COOP, Axfood, Bergendahls och Lidl börjar förstå att de inte längre kan handla med det olagligt producerade grisköttet från dessa länder och allt fler kommuner och landsting upphandlar från svenska producenter är det fel tänkt att försöka effektivisera produktionen genom att flytta djurvälfärden tillbaka till 60-talet." Läs hela artikeln här


Kontaktinformation
Sidansvarig: Mårten Granert