”Farlig köttbullerullarreklam”

Publicerad: 21 januari 2015

”En aktuell tv-reklam för ett flytande stekmargarin visar en situation som är vanlig i svenska hem. En kvinna rullar köttbullar med två barn. Barnen busar och ett av dem, som ser ut att vara i femårsåldern, gapar stort och för händerna mot munnen. Det ser trevligt ut, men kan vara livsfarligt. Ett barn som får i sig kött som innehåller ehecbakterier blir smittat och kan få diarré, njursvikt och i värsta fall dö.”

Det skriver forskargruppen Safe Salad i en debattartikel i Sydsvenskan. I gruppen ingår bl a SLU- forskarna Ivar Vågsholm, Beatrix Alsanius, Sofia Boqvist, Crister Olsson och Lars Mogren.

”Vi som forskar på ehecinfektion i livsmedel och hos människor tycker att det är djupt olyckligt att ett riskbeteende visas i marknadsföring. Reklam påverkar hur människor beter sig. Och barn ska inte hantera rått kött”, skriver de bl a.