SLU-nyhet

”Forskning i framkant överger Europa”

Publicerad: 23 januari 2015

”Generellt skulle det vara uppfriskande med lite mera förutsättningslösa diskussioner om vilka jordbruksmetoder som är bäst när det gäller vår strävan efter odlingssystem som är ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbara”.

Det skriver professor emeritus Torbjörn Fagerström, SLU i en replik i Svenska Dagbladet mot en debattartikel av Carl Schlyter (MP).

”De stora internationella forskningsfinansiärerna på jordbruksområdet satsar målmedvetet på modern växtförädling i och för utvecklingsländer, inte minst i Afrika. Rockefellerstiftelsen, Bill och Melinda Gates stiftelse, Världsbanken, med flera finansierar omfattande forskning för att modernisera afrikanskt jordbruk, och där är naturligtvis genteknik en central del av den verktygslåda som kommer till användning”, skriver Fagerström bl a. 

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/forskning-i-framkant-overger-nu-europa_4274461.svd

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/mycket-svart-ratta-felaktigt-gmo-beslut_4258753.svd


Kontaktinformation