Många studenter utan sjukförsäkring

Publicerad: 21 januari 2015

Studenter som inte tar studielån eller jobbar står helt utan försäkring om de bli sjuka. Totalt rör det sig om 28 000 studenter enligt en ny rapport från Sveriges förenade studentkårer (SFS).

- 28 000 studenter är oförsäkrade på grund av reglerna i sjukförsäkringssystemet. Det är helt sjukt att studenter måste ta ut studielån för att rymmas i det sociala skyddsnätet, säger SFS ordförande Rebecka Stenkvist som vill att sjukförsäkringen ska kopplas till studier istället för till studiemedel.

SFS driver sedan ett halvår tillbaka kampanjen Helt Sjukt  som handlar om studenters sjukförsäkring. Med kampanjen vill man att studenter får rätt till deltidssjukskrivning, att karenstiden vid sjukdom minskas från 30 till 7 dagar samt att ansvaret för studenters rehabilitering ska bli tydligare.

SFS kräver att studenternas sjukförsäkring ses över. I TV4-nyheterna lovar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll åtgärder, men tror inte att det kommer att hinnas med till vårbudgeten.

Sidansvarig: mats.persson@slu.se