Onödig köttskräck

Publicerad: 29 oktober 2015

Risken att drabbas av sjukdomar av mat är mycket mindre än människor lätt tror när de läser om larmen. Det skriver livsmedelsforskaren Jana Pickova från SLU idag i en debattartikel i Svt Opinion. Hon skriver att veckans ”köttlarm”, där WHO visar på ett samband mellan köttkonsumtion och cancer, bara visar en del av sanningen.

I artikeln skriver hon bl.a. att det är lätt hänt att media bara rapporterar om riskökningar, istället för att förklara hur liten risken faktiskt är för den enskilde:

"Det har i veckan rapporterats om att risken för cancer ökar med 18 procent hos den som äter 50 gram processat kött dagligen. Men 18 procent jämfört med vad? Det betyder bara att om 6 av 100 riskerar att få tarmcancer så höjs den siffran till 7 av 100. Det är en ökad relativ risk, och betyder inte att du som konsument höjer din risk att drabbas med 18 procent."

Hon skriver också att statistik måste behandlas med försiktighet och kräver förklaringar för att inte missförstås:

"Vi har idag många unga kvinnor med järnbrist, och även män som bygger upp sin muskelmassa behöver järn. Många av dem följer kostråden, men järnbristen är ett större problem än om de äter rött kött."

Jana Pickova anser också att Livsmedelsverket bör bli tydligare i sina rekommendationer:

"I nuläget har de satt 500 gram kokt kött i veckan, 70 gram per dag, som gräns för rött kött och charkprodukter. Det de inte säger är att om man inte äter kassler eller bacon tre gånger per dag, så klarar man sig fint, speciellt om man dessutom tar hänsyn till hur djuren uppfötts.

Att Livsmedelsverket sätter upp rekommendationer och övre gränser på köttintag istället för att tala om att det inte är farligt om man äter rött kött några gånger i veckan, är oroande.

En del av problemet är att det inte främst är personer i riskzonen för sjukdomar som tar till sig varningarna och rekommendationerna. Det är istället unga, friska kvinnor och män som blir avskräckta. Vi får inte falla för en onödig köttskräck."

Länk till artikeln

Jana Pickova är professor vid institutionen för livsmedelsvetenskap, enheten för kött och fisk, vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Sidansvarig: David Stephansson