SLU-nyhet

”Försvagad kvalitet i högskolan”

Publicerad: 05 februari 2015

Högskolorna kommer aldrig att kunna höja kvaliteten på grund av ofinansierad löneutveckling. Det skriver Torbjörn von Schantz, rektor för Lunds universitet och tidigare prorektor vid SLU, och Pam Fredman, rektor vid Göteborgs universitet, i en debattartikel i UNT.

”Landets universitet och högskolor kommer aldrig att kunna höja kvaliteten så länge ökade resurser äts upp av ofinansierad löneutveckling och så länge det så kallade produktivitetsavdraget finns kvar. Detta ledde till att högskolesektorn under perioden 1997–2013 gick miste om minst 15 miljarder kronor."

”För att ökade resurser ska leda till bättre kvalitet i stället för att ätas upp av ofinansierad löneutveckling måste produktivitetsavdraget för högre utbildning och forskning nu tas bort”, skriver de bland annat.

http://unt.se/asikt/debatt/forsvagad-kvalitet-3581826.aspx


Kontaktinformation