SLU-nyhet

20 myndigheter bakom Hack for Sweden

Publicerad: 10 mars 2015

SLU är en av 20 myndigheter bakom tävlingen Hack for Sweden som i helgen hålls för andra året i rad. Syftet är att möjliggöra utveckling av nya tjänster och produkter med hjälp av myndigheters öppna data.

Årets upplaga samlar ännu fler myndigheter än förra året. Med mer öppen data tillgänglig kommer de medverkande lagen kunna skapa nya, intressanta och kreativa lösningar. Tävlingen är fulltecknad sedan flera veckor tillbaka, och första pris till vinnande laget bland annat en resa till Silicon Valley med besök på Cisco.

– Det är väldigt intressant och roligt att se myndigheter samarbeta kring ett arrangemang som det här. Jag hoppas att Hack for Sweden blir återkommande, med bidrag som kan leda till nytta för samhället, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Under söndagen den 15 mars kommer en jury att utse vinnaren av Hack for Sweden Award som går till det bidrag som bäst har kombinerat data på ett kreativt sätt och skapat den bästa och mest nyskapande applikationen eller tjänsten som tydligt påvisar nyttan med myndigheternas öppna data. Priser delas också ut till Bästa visualisering, Bästa affärsnytta och Bästa nytta för allmänheten.

Förra året tog laget Ge0hack3rs hem segern med en tjänst som på ett nyskapande sätt visualiserar och simulerar konsekvenserna av giftiga utsläpp.

Lagen samlar deltagare från hela landet och spännvidden är stor, allt från gymnasie- till ingenjörsstudenter, från företagare inom startup till en doktor i datorvetenskap, som själv berättar att han kan hålla sig vaken i mer än 24 timmar.

Tävlingen hålls 14-15 mars i Naturvårdsverkets lokaler på Valhallavägen 195 i Stockholm. Filmade intervjuer med de tävlande lagen kommer att läggas ut i Hack for Swedens Youtube-kanal. Frågor kommer att kunna ställas via Twitter, @hackforsweden.

  • Civilminister Ardalan Shekarabi inviger tävlingen under lördag förmiddag.
  • Prisutdelare på söndagen är IT-minister Mehmet Kaplan.

Kontaktinformation
Sidansvarig: ann-katrin.hallin@slu.se