SLU-nyhet

”Energigrödor bättre än foderodling”

Publicerad: 10 mars 2015

En av mänsklighetens stora globala utmaningar är att öka produktionen av livsmedel för den växande befolkningen och samtidigt göra detta med mindre total miljöbelastning. Planetens begränsningar är redan överskridna i flera avseenden. För att lösa detta krävs högre produktion per yta, mindre slöseri i livsmedelskedjan och en avsevärt mindre konsumtion av animalier i västvärlden.

Det skriver SLU-docenten Hans-Örjan Nohrstedt i en debattreplik i SvD

”Självklart bör man … i stället odla grödor som kan ersätta fossilbaserad energi och produkter. Då får man en dubbelt positiv effekt. Det finns stor potential i detta – faktum är att tre fjärdedelar av Sveriges åkermark används för att odla foder. Så om vi övergår till mer vegetarisk kost kan stora arealer frigöras”, skriver han bl a.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/energigrodor-battre-an-odling-av-foder_4393259.svd


Kontaktinformation
Sidansvarig: Mikael Jansson