SLU-nyhet

Biobanken får högsta betyg i DNA-utvinning

Publicerad: 06 mars 2015

SLU:s biobank har fått högsta betyg i ett proficiencytest i DNA-analys. "Results are very satisfactory" var bedömningen av biobankens skicklighet att utvinna DNA från blod.

Testet är ett årligt så kallat proficiencytest som genomförs av Integrated Biobank of Luxembourg, IBBL, i samarbete med ISBER, International Society for Biological and Environmental Repositories.

Materialet som användes vid testet ett rör normalt blod från en frisk blodgivare skickades ut av provarrangörerna. De olika laboratorierna skulle utvinna DNA med sin vanliga arbetsmetod. DNA:t som de tog fram skickades sedan in till testlaboratoriet för bedömning.

Det här är en kvalitetsstämpel och ett intyg på att vi gör ett bra jobb. Vi hade bästa resultatet på alla mätpunkterna, säger Lina Strömstedt, föreståndare för SLU Biobank.

Att utvinna DNA är något biobanken gör flera gånger i veckan, och det är bara en del av dess verksamhet.

Det här är en biobank för hela SLU och vi arbetar med alla material som finns på SLU, från borrkärnor till hela minkar. Vi ser till att proverna hanteras och lagras på bästa möjliga sätt, men forskarna behåller själva rättigheterna till dem, säger Lina Strömstedt.


Kontaktinformation
Sidansvarig: elin.backstrom@slu.se