Bilder från installationen

Publicerad: 20 april 2015

Den 17 april installerades tolv nya professorer vid en ceremoni i Loftets hörsal på Ultuna. Därefter följde middag och dans.

Installationsceremonin inleddes med processionens intåg med studenternas fanborg i spetsen.

Efter ett hälsningsanförande av rektor Lisa Sennerby Forsse presenterades de nya professorerna av dekanerna vid VH- och NJ-fakulteterna: Karin Östensson respektive Barbara Ekbom. Rektor överlämnade diplom och installerade professorerna. För musiken svarade Linnékvintetten.

Professorernas installationsföreläsningar webbsändes, och en inspelning av dessa kommer så snart som möjligt att vara tillgänglig på www.slu.se/nya-professorer.

Vid den efterföljande middagen på Ultunarestaurangen hölls tal av rektor, SLUSS ordförande Wiktoria Bondesson och professor Anna Gårdmark. För middagsgästernas tacktal stod landshövding Peter Egardt.

Under middagen bjöds gästerna på musikunderhållning av sångarsällskapet Ultunae drängar och trion Trippelt Werre. Efter middagen följde dans på Loftet till musik av orkestern Rezår.

Läs mer om SLU:s nya professorer

Rektor Lisa Sennerby Forsse med de 12 professorer som installerades på Ultuna 2015.

Bakre raden från vänster: Barbro Ulén, Erik Petersson, Magdalena Jacobson, Magnus Appelberg, Helena Wall och Görel Nyman.

Främre raden från vänster: Anders Broberg, Catarina Svensson, Christian Swensson, rektor Lisa Sennerby Forsse, Björn Lindahl, Anna Gårdmark och Tord Snäll.

- Större version av gruppbilden

Rektors hälsningsanförande under installationsceremonin.

Christian Swensson, installeras som professor i husdjursvetenskap.
Christian Swensson, inst. för biosystem och teknologi, installeras som professor i husdjursvetenskap.

Uppsala universitets rektor Eva Åkesson, Skogsfakultetens dekanus Peter Högberg, föreslagen av styrelsen att bli ny rektor för SLU, SLU:s nuvarande rektor Lisa Sennerby Forsse samt Carl-Gustaf Thornström.
Eva Åkesson, Uppsala universitets rektor, Peter Högberg, dekan vid fakulteten för skogsvetenskap samt föreslagen av styrelsen att bli ny rektor för SLU, SLU:s nuvarande rektor Lisa Sennerby Forsse samt Carl-Gustaf Thornström.

I sitt tal under middagen uppmärksammade rektor Lisa Sennerby Forsse den jämna könsfördelningen bland årets professorer och att Uppsala utsetts till årets studentstad.
I sitt tal under middagen uppmärksammade rektor Lisa Sennerby Forsse den jämna könsfördelningen bland årets professorer och att Uppsala utsetts till årets studentstad av Sveriges förenade studentkårer.

Kvällens toastmaster var Karin Bothén.

Manskören Ultunae Drängar.
Manskören UD - Ultunae Drängar.

SLUSS-ordföranden WIktoria Bondesson funderade i sitt tal på vad det kan innebära att vara professor.
SLUSS-ordföranden Wiktoria Bondesson funderade i sitt tal på vad det kan innebära att vara professor.

Underhållning av Trippelt Werre.

Middagen ägde rum i restaurang "Syltan".

Anna Gårdmark, representant för de nyinstallerade professorerna, höll ett middagstal där hon konstaterade att kvällens middagsbord hade tydliga kopplingar till de ämnen som årets professorer företräder.
Som representant för de installerade professorerna höll Anna Gårdmark ett middagstal, där hon konstaterade att kvällens middagsbord hade tydliga kopplingar till de ämnen som årets professorer företräder. Hon är själv en av tre nya professorer inom området fisk och fiske, och i förrätten ingick lax.

Landshövding Peter Egardt stod för middagsgästernas tacktal.

Dans till orkestern Rezår.

Alla bilder är tagna av Jenny Svennås-Gillner

Sidansvarig: David Stephansson