Ny professor i marin ekologi

Publicerad: 21 april 2015

Michele Casini har anställts som professor vid NJ-fakulteten från och med 2015-03-24. Nedan presenterar han vem han är är och vad han gör.

Michele CasiniMichele Casini

Institutionen för akvatiska resurser

Forskningsområde/-ämne

– Marin ekologi med fokus på ekologiska interaktioner mellan arter och effekter av olika externa påverkningsfaktorer, såsom fisket, klimat och övergödning, på kommersiella arter och ekosystemet. Och konkret applicera kunskapen på förvaltningen av marina resurser.

Varför blev du intresserad av det?

– Jag har alltid varit fascinerad av vad som finns under vattenytan. Redan när vi som små barn fiskade flodkräftor med farfar i en liten fors i italienska Appenninerna. Nu gör jag detsamma med mina barn...

Höjdpunkt i forskningskarriären

– Arbetet för Europaparlamentet om Östersjöns ekosystem och förvaltning.

Forskningsfokus just nu

Förekomsten och spridningen av kommersiella arter som torsk, skarpsill, sill och plattfiskar har förändrats mycket i Östersjön de senaste 40 åren. Dessa arter är starkt kopplade till varandra genom konkurrens samt förhållandet rovdjur-bytesdjur. Min forskning fokuserar på att få reda på orsakerna och konsekvenserna av dessa förändringarna för ekosystem och fisket.

Vision för din forskning i framtiden

Vi måste öka förståelsen för Östersjöns ekosystem för att konkret bidra till en bättre förvaltning av resurserna.

Personligt

Kom från Italien för 15 år sedan, bor i Lysekil med fru och 2 små barn. Gillar all sport och praktiserar skidåkning, basket, löping, och nu i Sverige innebandy. Gillar att plocka svamp och fiska på sommaren.

Sidansvarig: Li Gessbo