Uppsala är Årets studentstad

Publicerad: 16 april 2015

Uppsala har utsetts till Årets studentstad 2015/2016. Det är Sveriges förenade studentkårer, SFS, som delar ut priset.

– Det är fantastisk rolig att vi har fått den här utmärkelsen! Uppsala är en bra studentstad och förtjänar det här. Vi är glada över att vara studenter i Uppsala, säger Sofie Henriksson, ordförande i Veterinärmedicinska föreningen, VMF, på Ultuna.

– Vi hoppas också på att vara ett föredöme för andra städer, med vårt samarbete mellan kårerna, universiteten och kommunen. Det är också bra om det här ger oss inspiration att fortsätta. Arbetet är ju inte färdigt utan pågår kontinuerligt: Även om det har gjorts mycket för att få fler bostäder är det fortfarande ett faktum att många har svårt att hitta bostad när de flyttar hit. Man ska både på bo någonstans, plugga någonstans och umgås någonstans, för att trivas som student, säger Elice Larsson, vice ordförande i Ultuna Studentkår.

Det är just samarbetet mellan kommunen, universiteten och studentkårerna som SFS har tagit fasta på i valet.

– Uppsala har många studenter och en lång historia, men lyckas ändå tänka nytt för att både inom lärosätets utbildningar och i stadsplaneringen förbättra för studenterna, skriver SFS ordförande Rebecka Stenkvist i ett pressmeddelande.

Utmärkelsen Årets studentstad har delats ut sedan 1999.

Studentstadskommitténs motivering

Uppsala utmärker sig som en stad som arbetar för studenternas bästa. Studenternas närvaro är en självklarhet och en nödvändighet i samtalen kring hur Uppsala utvecklas och växer som stad. Det anrika universitetet vågar tänka nytt, bland annat genom ett spännande utvecklingsarbete för att stärka studenternas möjligheter att forma sin utbildning.

I kommunen sker ett medvetet arbete för att överbrygga den stora universitetsstadens klassiska utmaningar och skapa miljöer som tillfredsställer olika studenters behov. Det starka samarbetet mellan kommunen, de två universiteten och studentkårerna strävar mot det gemensamma målet att sätta studenterna i centrum vilket gör det tydligt att Uppsala inte bara är en av Sveriges äldsta studentstäder utan också SFS Studentstad 2015/2016.

Sidansvarig: elin.backstrom@slu.se