Varför behöver vi älgar, lejon, ugglor och giraffer?

Publicerad: 24 april 2015

Vad finns det för möjligheter och utmaningarna med vilda djur? En internationell konferens på det temat äger rum 26-29 april och inleds på söndag kväll, den 26 april, med en mottagning på Uppsala slott.

Utöver konferensdeltagare från 13 länder från jordens alla hörn, deltar representanter från sju ambassader - Italien, Malaysia, Österrike, Sydafrika, Portugal, Nya Zeeland, Mexiko - internationella enheten på Länsstyrelsen i Uppsala län samt SLU:s vicerektor för samverkan, Johan Schnürer.

Konferensen är en del av SLU:s satsning på ett globalt nätverk för bioekonomiuniversitet, Global Challenges University Alliance. Syftet med alliansen är internationell samverkan för att utveckla forskning och utbildning som står redo att ta sig an de stora utmaningarna som mänskligheten står inför. Målet är att finna lösningar för att kunna erbjuda mat och energi åt en växande global befolkning, utan att utarma klimat, miljö och biologisk mångfald.

De vilda djuren har viktiga funktioner i ett rikt och levande landskap. De kan också skänka oss människor stora naturupplevelser, men även mat, skinn och andra viktiga så kallade ekosystemtjänster.

Under konferensen kommer forskare med ämnesövergripande kompetens inom biologi, samhällsvetenskap och veterinärmedicin att diskutera globala skillnader i synen på de vilda djuren. Vilka möjligheter som finns med vilda djur, men även utmaningar där de vilda djuren kan konkurrera människans intressen och verksamheter.

Sidansvarig: elin.backstrom@slu.se