Miljömärkt firande till Linnés ära

Publicerad: 21 maj 2015

Lördag 23 maj firar Uppsala Carl von Linnés födelsedag med bland annat en invigning av en Linneansk Checkpoint som ska stå på Celsiustorget hela sommaren. I samband med invigningen, presenteras den årliga blomsteröverraskningen, som i år för första gången är digital. SLU är medarrangör av evenemanget.

På lördag är det åter dags för en av Uppsalas mest världsberömda fester, Carl von Linnés födelsedag. Precis som vanligt ska den hemliga blomsteröverraskningen presenteras och den avslöjas i samband invigningen av en informationsutställning med information om Linné, om hans koppling till Uppsala och om de linneanska besöksmålen, som ska stå på Celsiustorget hela sommaren.

− Det är alltid lika spännande med blomsteröverraskningen och jag vet att det är uppskattat av alla som bor och besöker Uppsala, säger Brita Zetterberg Blom, projektledare för Linnéfirandet.

Linnés födelsedagsfirande börjar på Celsiustorget kl. 11.30 där Linné själv, spelad av Hans Odöö, inviger den linneanska Checkpointen och avslöjar av blomsteröverraskningen.

− Vi kan just nu inte berätta mer än att årets blomsteröverraskning är digital. Tanken har varit att skapa något som ska delas av fler än de som är på plats och leva vidare under hela säsongen, säger Stefan Pettersson, marknadschef på Destination Uppsala.

Under lördagen arrageras också en trädgårdsfest med bland annat en 1700-talsmarknad och en trädgårdsmarknad i Linnéträdgården. Uppsala universitets prorektor Anders Malmberg och kommunalrådet Maria Gardfjell håller ett gratulationstal till Linné utanför Linnémuseet kl 13.30.

Nytt för i år är att Linnéfirandet i Linnéträdgården klassas som Miljömärkt event av Håll Sverige rent.

Tid för press och besökare
11.30 Invigning av Check Point Linneaus, Celsiustorget
11.45 Blomsteröverraskningen presenteras, Celsiustorget
13.00 Trädgårdsfest med bl a 1700-talsmarknad och invigning av Linnémuseets sommarutställning "Artedi och Linné - två i begynnelsen" av producenten Cathrina Strandberg, Linnéträdgården
13.30 Gratulationstal till Linné, Linnéträdgården/Linnémuseet

Det är gratis inträde i Linnéträdgården, Linnémuseet och Linnés Hammarby hela dagen.

Firandet arrangeras av Linnés Uppsala, som är ett samverkansprojekt mellan Uppsala kommun, Uppsala universitet, Uppsalas linneanska trädgårdar, SLU - Sveriges lantbruksuniversitet, Svenska Linnésällskapet och Destination Uppsala. Genom att samverka hjälps vi åt att lyfta Carl von Linné och Linnéstaden Uppsala.

Sidansvarig: elin.backstrom@slu.se