SLU-nyhet

SLU-forskare ifrågasätter förslag om skyddsjakt på hjortkalvar

Publicerad: 17 juni 2015

Skyddsjakt på nyfödda hjortkalvar är ett flagrant slöseri med naturbeteskött, troligen meningslöst ur ett skyddsperspektiv, och inte minst etiskt tveksamt. Det skriver Carl-Gustaf Thulin från SLU i en debattartikel i UNT idag.

Debattartikeln vänder sig emot ett förslag till näringsdepartementet om ett tillägg i 26§ jaktförordningen: "Om det behövs för att förebygga skada, får årskalv av dov- och kronhjort som uppträder vid fält med oskördad gröda jagas i hela landet utom Gotlands län den 1 juli–den 15 april" (Dnr N2015/4489/FJR). Bakom detta förslag står LRF, med stöd av flera skogliga och jaktliga intresseorganisationer.

Carl-Gustaf Thulin är föreståndare för Centrum för vilt- och fiskforskning vid SLU.

Länk till artikeln


Kontaktinformation
Sidansvarig: David Stephansson