Spannmålsforskningens finaste pris till Per Åman

Publicerad: 08 juni 2015

Per Åman, professor i växtproduktlära vid SLU fram till pensioneringen 2013, har utsetts till mottagare av Thomas Burr Osborne Medal för 2016. Priset kommer att delas ut den 19 oktober 2015 under AACC Internationals årliga möte i Minneapolis.

– Vi är mycket stolta, säger Rikard Landberg, forskarkollega vid institutionen för livsmedelsvetenskap. Priset kan ses som spannmålsområdets nobelpris, och det är första gången det går till en svensk eller skandinav!

Det prestigefyllda priset delades ut första gången 1928 till Thomas Burr Osborne, som är känd för att ha isolerat och karaktäriserat proteiner från bland annat spannmål, och en av dem som stod bakom upptäckten av vitamin A.

Per Åman kommer att ta emot priset den 19 oktober under föreningen AACC Internationals årliga möte i Minneapolis 18–21 oktober. Föreningen, som tidigare hette The American Association of Cereal Chemists, grundades 1916.

Per Åman disputerade i kemi vid dåvarande Lantbrukshögskolan 1977, blev docent i kemi 1979 och utsågs till professor 1990. Per Åman har både stor bredd och djup i sina vetenskapliga publikationer och är en av SLU:s allra mest citerade forskare. Per Åman har speciellt intresserat sig för kopplingen mellan mat och hälsa och på ett förtjänstfullt sätt bidragit till att ge den debatten en gedigen vetenskaplig bas. Per Åman erhöll SLU:s stora guldmedalj 2012, och 2014 tilldelades han A.W. Bergstens pris av KSLA.

Tidigare mottagare av Thomas Burr Osborne Medal

Pressmeddelande om SLU:s guldmedalj 2012

A.W. Bergstens pris 2014 (pdf)

Per Åman. Foto: Jenny Svennås-Gillner