Matevent lockade massorna

Publicerad: 01 september 2015

Under en strålande sol slog SLU upp portarna till det första Matologievenemanget någonsin. En lyckad tillställning med många besökare!

Matologi är ett initiativ från SLU, med syftet att sprida kunskap om hållbar produktion av mat på ett aktivt sätt genom dialog med storstadsbefolkningen. Mat idag är finkultur, där restaurangbesök är en viktig del av många människors livsstil, något som fått som resultat att många duktiga kockar idag har stjärnstatus. Det var intresset kring mat, råvaror och miljö som gav idén till Matologi, ett koncept som SLUmat arbetat fram under våren 2015.

Evenemanget innehöll både seminarier och ett nytt format med samtal mellan kockar och forskare. Alla föreläsningar var välbesökta och seminarietältet var fullt under varje framträdande.

– Det var kul och inspirerande att prata om något så extraordinärt spännande som sallad med Niklas! Det blir en spännande mix när man blandar forskning om livsmedelssäkerhet med erfarenheter från restaurangvärlden, säger Sofia Boqvist, samverkanslektor vid SLU, som hade ett samtal med stjärnkocken Niklas Ekstedt på scenen.

På plats fanns en mängd forskare från SLU som berättade om olika perspektiv på mat, från betesdjurens betydelse för den biologiska mångfalden till etik kring mat. Livsmedelssäkerhet, grönsaksodling, urbana jätteräkor och biodling fanns också med. SLU:s studentpool var på plats och höll en föreläsning om hur vi ska producera mat till en växande befolkning. LRF hade samlat lokala producenter som sålde närproducerad mat. Bedömningen, när trycket på mässan och seminarierna var som störst, är att ungefär 300 personer befann sig på området samtidigt och på något sätt interagerade med forskare och utställare och drygt 1000 personer besökte Matologi under 4 timmar.

– Antalet besökare har överstigit våra förväntningar och det är roligt att så många vill diskutera mat med SLU, säger Sara Brännström, samverkanskoordinator och ansvarig för Matologi. Bemötandet från allmänheten var mycket positivt och många var där för att diskutera eller lära sig mer.

Något som drog mycket uppmärksamhet till sig var framtidens protein, de stekta larverna, som hugade besökare fick smaka. Många ställde sig positiva till tanken på insektsproducerat protein och generellt präglades besökarna av en nyfikenhet att pröva och diskutera framtidens mat.

– Vi har haft kö till att smaka insekter under delar av eftermiddagen, det är kul att många är så öppna för ny mat, säger Beatrice Ramnerö, eventkoordinator på SLU.

Scenprogrammet avslutades med en paneldiskussion där Helena Röcklinsberg (SLU), Johan Schnürer (SLU), Martin Magnusson (LRF) och Niklas Ekstedt deltog. Temat var ”Håller svensk mat tillräckligt hög kvalitet och hur står den sig på den internationella marknaden?” Olika perspektiv på mat och kvalitet diskuterades livligt med många intressanta inspel och frågor från publiken.

– En succé, var vicerektor Johan Schnürers sammanfattning av dagen när den var slut.

Sofia Boqvist, samverkanslektor vid SLU, diskuterade sallad med stjärnkocken Niklas Ekstedt. Foto: Fredrik Wasting
Stjärnkocken Niklas Ekstedt pratade sallad med Sofia Boqvist, samverkanslektor vid SLU.

Kocken Christian Hellberg samtalade med SLU-forskaren Anna Wallenbeck om ämnet hållbar köttkomsumtion och kvalitet. Foto: Fredrik Wasting
Kocken Christian Hellberg och Anna Wallenbeck (SLU) samtalade kring ämnet Hållbar köttkonsumtion och kvalitet.

Lisa Skogsberg och Elin Laxmar från SLU:s studentpool pratade om att producera mat till en växande världbefolkning. Foto: Fredrik Wasting
Lisa Skogsberg och Elin Laxmar från SLU:s studentpool pratade om att producera mat till en växande världsbefolkning.

Daniel Johansson, doktorand vid SLU, och Sebastién Boudet, bagare och TV-personlighet. Foto: Fredrik Wasting
Daniel Johansson, doktorand vid Enheten för matens struktur och egenskaper vid SLU, och Sebastién Boudet, bagare och TV-personlighet.

Johan Schnürer, SLU:s vicerektor med ansvar för samverkansfrågor, talar under den avslutande paneldiskussionen vid Matologievenemanget. Foto: Fredrik Wasting
Johan Schnürer, SLU:s vicerektor med ansvar för samverkansfrågor, talar under paneldiskussionen.

Alla bilder är tagna av Fredrik Wasting.

Sidansvarig: Jonathan Sohl