SLU-nyhet

SLU invigde specialdesignat hus för ozonmätningar

Publicerad: 24 september 2015

SLU:s ozonmätningar firar 25 år, något som bland annat firades med att SLU invigde ett nytt ozon-hus vid Svartbergets fältstation.

Drygt tjugo personer deltog i invigningen det nya ozon-huset. Besökarna fick även se hur en ozonmätning går till.

– Mätningarna ingår i den svenska miljöövervakningen av ozonskiktet. Vi mäter tjockleken och ser hur den förändras över tiden. Resultaten används också för att kalibrera satellitmätningar av ozonskiktet, säger Mikaell Ottosson Löfvenius, som ansvarar för mätningarna.

Ozon-huset är specialdesignat för själva mätinstrumentet, en Dobson spektrofotometer. Vid stationen mäts också ozonskikt och UV-strålning med en Brewer spektrofotometer.

– Vi mäter mot solen, mot månen och rakt upp mot himlen. Därför behöver vi ett specialdesignat hus med fönster som vi kan öppna åt många olika håll, säger Mikaell Ottosson Löfvenius.

Totalt finns det ett hundratal markbaserade ozon-mätstationer i världen. I Sverige finns det två stycken, en vid Svartbergets fältstation och en i Norrköping. SLU:s ozonmätningar har pågått under 25 års tid och genomförs i samarbete med SMHI, på uppdrag av Naturvårdsverket.

Pernilla Löfvenius visar hur en ozonmätning med en Dobsonmätare går till. Foto: Ida Taberman, SLU.

Pernilla Löfvenius visar hur en ozonmätning med en Dobsonmätare går till. Mätningarna kräver både fri sikt vertikalt och att man kan följa solens och månens banor på himlavalvet. Foto: Ida Taberman, SLU


Kontaktinformation
Sidansvarig: Ulla Ahlgren