Trädgårdsstudenter i Alnarp samarbetar med företag

Publicerad: 01 mars 2016

Trädgårdsstudenter i Alnarp löser uppgifter för trädgårdsföretag som en del av sin utbildning. Under hösten 2015 har Johanna Weimers och Linus Forrs jobbat med aktuella frågeställningar för trädgårdsnäringen som en del av Projektkurs Trädgård.

Linus Forrs har undersökt hur ek kan förökas vegetativt på uppdrag av Elitplantstationen. Johanna Weimers har sammanställt information om morotssjukdomen cavity spot på uppdrag av HIR Skåne.

- Det är kul att jobba med ett verkligt och aktuellt problem. Vi har både intervjuat odlare och sammanställt litteratur, säger Johanna Weimers och Linus Forrs.

Cavity spot - ett ökande problem i Sverige

Cavity spot orsakas av en algsvamp som angriper morötterna och orsakar öppna sår på moroten. De öppna såren är sedan mer mottagliga för angrepp av sekundära organismer och resulterar i mörka fläckar på morötterna. Sjukdomen varierar mycket mellan år, men förekommer bland annat i Skåne och på Gotland.

Johanna Weimers kommer att presentera sina resultat för morotsodlarna på ett seminarium i Borgeby i HIR Skånes regi den 3:e mars.

Bilden visar morötter som är angripna av cavity spot. Foto: Oskar Hansson.

Mer information

Projektkurs Trädgård arrangeras som ett samarbete mellan SLU-Alnarp, LRF-Trädgård och Partnerskap Alnarp. Cirka 20 olika värdföretag har hittils medverkat i kursen.

Kontakta Siri.Caspersen@slu.se för mer information.

Sidansvarig: mats.persson@slu.se