SLU-nyhet

Visualisering av stadens möjligheter – Divercity – vann Hack for Sweden Award 2016

Publicerad: 13 mars 2016

Hack for Sweden Award tilldelas i år laget Ge0Hack3rs för tjänsten Divercity, en webbtjänst som hjälper invånare, besökare, planerare och näringsliv att utnyttja stadens möjligheter.

SLU är en av myndigheterna bakom tävlingen Hack for Sweden, som syftar till att möjliggöra utveckling av nya tjänster och produkter med hjälp av myndigheternas öppna data

I helgen jobbade fler än sjuttio hackare från hela Sverige med målet att skapa innovativa tjänster eller appar som kan komma allmänheten till del. På plats fanns också personal från 23 medverkande myndigheter för att stötta, hjälpa och guida lagen genom all myndighetsdata.

Det lag som vann den mest prestigefulla kategorin – Hack for Sweden award – består av Mats Törnberg, Falun, Heiti Ernits, Borås, Per-Olov Jernberg, Stockholm och Marcus Kempe från Göteborg. Årets seger är den andra för laget, som även vann det första Hack for Sweden som arrangerades 2014.

– Det är otroligt roligt att vinna Hack for Sweden Award. Speciellt i så hård konkurrens, det var många bra bidrag i år. Vi är väldigt ödmjuka och glada, säger Heiti Ernits.

Juryns motivering lyder:

”För ett gediget, väl genomtänkt projekt med tydliga möjligheter att skapa nytta för både företag, kommuner, medborgare och turister. Med en bredd i datakällor och vasst genomförd visualisering, står de ut som ett team som tagit en tydlig och ambitiös idé långt, under den resa som är Hack for Sweden”.

Mikaela Asplund, dataansvarig vid Miljödatastöd på SLU var på plats för att tillsammans med kollegan Dave Alger ge stöd om SLU:s öppna data.

– Det har varit både kul och lärorikt att vara med på eventet och möta hackarnas frågor. Nu vet vi till exempel att vi behöver se till att våra API:er är mer väldokumenterade. Vi behöver också bli bättre på att tillgängliggöra mer grunddata så att våra data lättare kan användas i fler sammanhang, säger Mikaela Asplund.

Vinnarna i övriga kategorier

Bästa visualisering: Lag Responcity med Håkan Lidbo, Max Björverud och Göran Sandström för en app som gör musik av väderprognosen.

Bästa affärsnytta: Lag Intellecta med Linda Eriksson, Julia Olderius, Love Jacobsson och Andreas Rost för tjänsten Blåser vi en bubbla? som utforskar orsakerna bakom bostadsprisernas utveckling.

Bästa nytta för allmänheten: Lag Sweco Position med Kristofer Sjöblom, Rasmus Berglöf, Christopher Haglund och Per-Olof Norén för tjänsten Cykelranking.se som beskriver cykelinfrastrukturen i svenska kommuner.

Juryns specialpris och deltagarnas pris: gick till laget Will and skill som presenterade en dosa som känner av var den befinner sig och läser upp eventuella krismeddeladen, så kallade VMA (viktigt meddelande till allmänheten.) Laget består Sam Sam, Hassan Mian, Mohammed Hammoud och Erik Svedin.

Fakta:

Se vinnarintervjuer och presentationer av alla tävlingsbidrag via Hack for Swedens Youtube-kanal.

De vinnande lagen använde data från flera av de deltagande myndigheterna. Befolkningsstatistik från SCB, väderdata från SMHI och uppgifter om cykelolycksdata från Transportstyrelsen, är några exempel på myndighetsdata som förekom bland de vinnande bidragen. En sammanställning av alla bidrag och vilka data som använts finns på hemsidan för Hack for Sweden.

Läs mer om alla tävlingsbidrag på www.hackforsweden.se där det också finns pressbilder av alla vinnande lag.

Kontakt:

För kontakt med de vinnande lagen kontakta Lars Pyk (SCB), mobil 076-109 42 83, lars.pyk@scb.se

Kontakt för SLU:s medverkan i Hack for Sweden:

  • Leif Hallbäcken, leif.hallbacken@slu.se
  • Ann-Katrin Hallin, ann-katrin.hallin@slu.se

Kontaktinformation