Fakta:
Projekt: KliMat-spelet
Finansiär: Formas
Projektperiod: 1 september 2021–31 december 2023
Projektledare: Christina Lundström
Vår tids kanske största utmaningar är att nå uppsatta mål vad gäller klimat, biologisk mångfald, växtnäringshushållning och livsmedelsförsörjning. Om målen ska nås måste kunskap om utmaningar och målkonflikter ökas i samhället och ungdomar är då en central målgrupp.
Enligt skolans läroplaner ska elever få kunskap om ekosystemtjänster, hur förutsättningar för hållbar utveckling skapas samt miljöfrågors komplexitet. Vidare betonar skolan elevers digitala kompetens och användning av digitala verktyg i undervisningen. KliMat-spelet är ett seriöst spel som ska kombinera frågor om miljö och livsmedelsförsörjning utifrån en kartbild över Sveriges län/regioner.
Målet är att tillgängliggöra vetenskaplig information genom ett seriöst spel, för främst klassrumsundervisning, och då utnyttja mediets förmåga att karaktärisera, visualisera och konkretisera frågeställningar på ett sätt som engagerar spelare och låter dem experimentera med olika utmaningar.
SLU och RISE har kompetens inom livsmedelsproduktion, miljöpåverkan, konsumentaspekter och matsvinn. Högskolan i Skövde (HS) forskar om spelbaserat lärande, spelutveckling, spels samhällsnytta och jämställdhet i spel. En nationell undersökning med gymnasielärare som målgrupp 2020, visade stort intresse (medel 4,1 av max 5) för ett lärande spel från SLU om matens inverkan på klimat och miljö.
Relevans, kommunikation och distribution till skolan, både grundskola och gymnasium, säkerställs dels genom praktiska tester med lärare och elever under utvecklingen och dels genom samverkan med organisationer och myndigheter knutna till skolan. Skolverket är kontaktade och positiva. Samverkan har inletts med Naturvetenskap och teknik för alla (NTA; https://ntaskolutveckling.nu/) och Nationellt resurscentrum för biologi och bioteknik (NRBB; https://bioresurs.uu.se/).
Globala skolan ingår i det vetenskapliga rådet för spelet. NTA arbetar med grundskolan med naturvetenskap och teknik med kontakter i hälften av Sveriges kommuner och NRBB jobbar mot både grundskola och gymnasium i ämnet biologi. Skansens Baltic Sea Science Center vill ha med spelet i sin utställning. KliMat-spelet ska utvecklas från en befintlig prototyp, som rönt stor uppmärksamhet i media, hos skolor och i vetenskapliga sammanhang. Som exempel kan nämnas att spelet var med på ingenjörsakademins 100-lista 2020.
Projekt: KliMat-spelet
Finansiär: Formas
Projektperiod: 1 september 2021–31 december 2023
Projektledare: Christina Lundström