Kallpressad raps

Senast ändrad: 08 oktober 2019
rapsfält

Rapsen till SLU:s kallpressade höstrapsolja har vuxit upp på fälten vid Krusenbergs gård utanför Uppsala. Den är ekologiskt odlad av SLU Ultuna egendom som använder fossilfritt bränsle och KRAV-godkända rötrester från den egna biogasen som gödning.

Cirka 30% av fröet utvinns som olja och rapskakan går tillbaka till t ex biogasproduktion. Oljan har en nötig, mjuk och fyllig smak och passar i allt från brödbak till matlagning.

SLU har fyra lantbruksegendomar; Alnarp, Lanna, Ultuna och Hallfreda. Dessa omfattar tillsammans 2 400 ha åkermark för både fältförsök och kommersiell växtodling.

 

Framställning av rapsoljor
Rapsolja utvinns genom pressning av svarta rapsfrön, som innehåller 30-40% fett. Används främst till margarin, matolja och specialfetter, men även för belysning, som hydraulolja, sågkedjeolja, och som drivmedel till diselfordon. Det finns både kall- och varmpressad olja. Står det inget på flaskan så är den sannolikt varmpressad.

Kallpressad rapsolja utvinns genom mekanisk pressning av rapsfröet i kvarn och är kraftigt gul. Kallpressad anses finare och är därför dyrare.

Varmpressad olja utvinns genom att fröet först värms upp innan pressning och man får på så sätt ut mer olja. Därefter rensas oljan från skalrester. Slutprodukten är en ljusgul olja med neutral smak.

Smak
Rapsolja smakar på olika sätt beroende på rapssort, jordmån, klimat, säsong, pressmetod etc. Smakmässigt skiljer man på tre smakområden, neutral, blommig eller nötig smak. Varmpressad olja har neutral smak och kallpressad kan vara blommig eller nötig. Kallpressad olja är naturligt smakrik och, liksom för olivoljor, är smakvariationen stor.

Nötig smak: Höstsådd raps brukar ge nötig smak och har vanligen en mjuk, rund och fyllig smak, lätt smörig, ibland med viss söt honungsaktig ton. Det finns också nötig olja med lätt bränd ton och med viss beska.

Blommig smak: Vårsådd raps brukar ha blommig, vegetabilisk karaktär, med toner av ärter och grönska. De kan vara milda, lena eller lätt sträva, beska.

Gastronomi
Rapsolja används i matlagning som andra matoljor till stekning, fritering, bakning, dressing, marinerader etc. Oljans skiftande smak ger olika karaktär åt maten.

En nötig olja kan passa väl i brödbak eller när man bryner (steker) mat. Blommiga oljor passar väl som smaksättare i sallader eller t.ex. till marinering av frukt med lite honoung. Olja med neutral smak används när matvaran skall tala för sig själv, t.ex. lämplig som frityrolja.

Hälsa
Rapsolja har mycket låg andel (7%) onyttigt mättat fett och hög andel hälsosamma fleromättade fettsyror, omega-3 (10%) och omega-6 (20%). 63% är enkelomättat fett.


Kontaktinformation
Sidansvarig: Anette.Neldestam@slu.se