Fakta:
Forskar Grand Prix samordnas av föreningen Vetenskap & Allmänhet sedan 2012 och arrangeras i ett samarbete med forskningsråden Formas, Forte, Vinnova och Vetenskapsrådet.
Intresserad av att vara med och tävla i Forskar-Grand Prix 2024? Här hittar du all information du behöver om detta roliga, inspirerande och spännande event - där du har möjlighet att utmana och utveckla dina presentations-"skills".
Forskar-Grand Prix är Sveriges största tävling i presentationsteknik för forskare, och har arrangerats årligen sedan 2012 av föreningen Vetenskap & Allmänhet. De tävlande ska presentera sin forskning på ett så enkelt, inspirerande och pedagogiskt sätt som möjligt – på fyra minuter! Ett s.k. Science Slam. En jury, tillsammans med publiken, utser vinnaren.
SLU och fakulteten för skogsvetenskap bjuder in dig som är forskare eller doktorand vid SLU och Umeå universitet att delta i den lokala deltävlingen i Forskar-Grand Prix som vi anordnar fredag 27 september 2024. Vi har plats för upp till 9 deltagare och vinnaren får en plats i finalen, vilken arrangeras i Stockholm hösten 2024.
NÄR? Fredag 27 September, kl 13.00-15.00
VAR? Aula Nordica, Universum, Umeå campus
VEM? Publiken består av gymnasieelever från Umeå med omnejd.
Du registrerar dig genom att mejla Anna Morén, anna.moren@slu.se. Forskare vid SLU kommer att prioriteras i första hand.
Science slam är en ny form av kommunikation av vetenskap till en publik som inte är specialister i ämnet, en form av populärvetenskap. Inspirationen kommer från Poetry slam, där originaltexter presenteras av poeten själv inför en publik som även utgör jury och röstar fram det segrande bidraget/poeten. I Science slam är det i stället för poesi egna vetenskapliga resultat som presenteras av forskaren själv. Liksom hos Poetry slam finns det en tidsbegränsning, men däremot finns inga hinder för att använda sig av hjälpmedel. Det är vanligt att presentatörer har en power-point, men även föremål, filmklipp och white board får lov att utnyttjas. Juryn har inte i uppdrag att bedöma hur banbrytande själva forskningsresultaten är, utan juryns bedömning ska i stället, utöver förmågan att förmedla fakta om forskningen på ett informativt sätt, ta hänsyn till faktorer som kan avgöra hur forskningsresultatens betydelse åskådliggörs och, inte minst, hur underhållande själva framställningen är.
Källa: Wikipedia
Som forskare behöver du kunna kommunicera med många olika målgrupper du möter under din karriär: finansiärer, företagare, skolelever, politiker, journalister och – inte minst – andra forskare. Att kunna förklara sin forskning på ett enkelt och lättförståeligt sätt ökar dina chanser till dialog med de olika målgrupperna.
Målet är inte att berätta allt, utan att de ska kunna ställa frågor efter att du väckt deras intresse. Då öppnar du upp för ett samtal där du kan bygga på med alltmer komplexitet utifrån deras intressen. På så sätt får du mer återkoppling på din forskning, du möter nya frågor du kanske inte tänkt på tidigare, du tvingas tänka efter vad kärnan i forskningen är – vilket sammantaget leder till ökad kvalitet på din forskning!
Genom att ställa upp i Forskar-Grand Prix får du råd om och hjälp att ta fram en kort presentation om din forskning på max fyra minuter och öva på att stå på scenen.
Forskar Grand Prix samordnas av föreningen Vetenskap & Allmänhet sedan 2012 och arrangeras i ett samarbete med forskningsråden Formas, Forte, Vinnova och Vetenskapsrådet.