Smakprov på övningen Skogsdebatten
Det här är ett utkast på en övning som visar på hur olika intressen kring skogen skapar debatt om hur vi ska använda den, idag och i framtiden. Syftet är att eleverna ska få träna på att argumentera och ta ställning i viktiga frågor. I den färdiga versionen av övningen, som lanseras som en del i vårt läromedel om skog i januari 2022, kommer det att finnas filmer och mer utvecklade interaktiva delar. Ge oss gärna dina tankar om övningen i enkäten som ligger längst ner på sidan. Det tar bara 2 minuter.
Om övningen:
Tidsåtgång
Presentationen inklusive korta diskussionsövningar: ca 45 minuter.
Rollspelet: ca 120 minuter. Tidsåtgången kan anpassas beroende på hur lång tid som används för att samla in argument kring de olika aktörernas roller, hur lång debatt man lägger in samt om en slutreflektion ska knyta ihop övningen.
Genomförande
Gå igenom presentationen som visar på vad skogen kan erbjuda, och ge utrymme för de diskussionsfrågor som finns med i presentationen. Denna del hjälper eleverna att få en förenklad bild av hur olika aktörer vill använda skogen, och hur detta kan leda till olika intressekonflikter. Detta görs i helklass. Den andra delen som innehåller skogsdebatten kräver lite förberedelser, t ex behövs tärningar för att dela in klassen och skapa rollkaraktärer inför debatten. När aktörsgrupper och rollkaraktärer är färdiga, presentera de tre casen som eleverna ska ta ställning till. Sedan ska eleverna samla in fakta och argument i sina aktörsgrupper. Därefter kan aktörsgrupperna sitta ned och diskutera sina styrkor och svagheter samt enas om vilka case som passar in i deras argumentation. Sedan blir det mingel där alla olika aktörsgrupper ska försöka göra sin röst hörd och färga in sina argument inför de andra aktörerna. Övningen avslutas med en debatt där totalt 100 träd ska läggas in under de olika casen. Varje elev har ett visst antal träd att rösta med. Det case som får flest träd vinner debatten. Debatten avslutas med fördel av en individuell reflektion från eleverna. Eller varför inte en exit-ticket?
Frågor att diskutera kopplat till övningen
I presentationen ingår korta diskussionsfrågor som ger en bra grund inför debatten. Nedan visas de frågor som dyker upp:
- Vilken nytta har vi av skogen?
- Vad tycker unga om skogen?
- Vilken är din relation till skogen?
- Hur och vilka använder skogen?
- Vad används skogen till idag?
- Vad ska skogen räcka till?
- Hur påverkas skogen av att klimatet förändras?
- Hur påverkas skogen av klimatet och hur påverkar skogen klimatet?
- Vilka ekosystemtjänster hittar vi i skogen?
Tips
Uppgiften kan vara klurig och utmanande både för lärare och elever. Det kan vara bra att ge eleverna hjälp och stöd när de söker information och fakta för de olika aktörerna och intressegrupperna som finns med i rollspelet. Antingen kan man låta eleverna själva söka information eller så kan man hjälpa till med att ge dem färdiga källor (SLU, WWF, Naturvårdsverket, Naturskyddsföreningen, Skogsstyrelsen och liknande). För att se hur debatten utspelas på nätet kan det vara intressant att läsa artiklar, insändare, debattinlägg i både lokala och nationella olika tidskrifter men även att lyssna på olika poddar eller nyhetssidor i radion. Rollspelet är en modell på hur man kan visa på olika sidor i skogsdebatten men det är viktigt att prata med eleverna kring hur detta är en förenklad bild och att det är komplext att få med alla faktorer som påverkar hur vi bäst använder vår skog.
- TYCK TILL! Vi vill gärna veta vad du tycker om övningen "Skogsdebatten" - dina svar bidrar till att skapa ett användbart och flexibelt läromedel om ett angeläget tema