Kontaktinformation
Katja Nilsson, forskare
Institutionen för husdjursgenetik, SLU
katja.nilsson@slu.se, 018-674534
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Denna sida finns inte på det önskade språket. Klicka för att stänga denna ruta.
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Våra experter möter samhällets behov av aktuell kunskap om hållbar användning av ekosystemen med beslutsunderlag som belyser både användningen av naturresurser och miljökonsekvenserna av den. SLU är Sveriges största utförare av miljöövervakning. Vi möter de svenska miljömålen och de globala målen inom Agenda 2030 genom 12 miljöanalysprogram.
Senaste nytt inom området, direkt till din e-post. Prenumerera nu!
En stor del av de suggor som slås ut, såväl i Sverige och utomlands, lämnar produktionen på grund av dåliga ben. Doktoranden Thu Le Hong vid Institutionen för husdjursgenetik har analyserat genetiska samband mellan det unga djurets rörelser och beställningar, bedömda vid ca 150 dagars ålder, 100 kg tunga.
Bedömningen sker i samband med att djuret vägs för att skatta tillväxthastigheten, och dess späcktjocklek mäts (’ekolodning’). Thu Le Hong har baserat sina analyser på data om renrasig svensk yorkshire (123000 ekolodade djur och kullstorlek i 22000 kullar) från avelsorganisationen Nordic Genetics.
Arvbarheten, det vill säga, hur stor del av variationen mellan djuren som beror på arvet, var relativt låg för dessa egenskaper (ca 0,1) vilket innebär att miljön och slumpen har mycket större inverkan än arvet. Men, trots dessa låga arvbarheter går det att få ett rejält genetiskt framsteg även för dessa mått, genom att basera avelsurvalet på information om ett stort antal släktingar till det enskilda djuret. Vår stora ökning av suggornas kullstorlekar under senaste 15-årsperioden är beviset för detta.
Thu fann i sina analyser statistiskt säkra genetiska korrelationer mellan vissa mått på de unga djurens benställningar och rörelser, och suggornas kullstorlek. Dessa samband var i positiv riktning: bra rörelser var genetiskt kopplade till stora kullar. Detta innebär stora möjligheter att samtidigt förbättra både rörelser och kullstorlek hos suggorna.
Den här studien är nyligen publicerad i Livestock Science (178(2015), 9-17) Genetic association between leg conformation in young pigs and sow reproduction.
Katja Nilsson, forskare
Institutionen för husdjursgenetik, SLU
katja.nilsson@slu.se, 018-674534
Sveriges lantbruksuniversitet
Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap
Box 7084
750 07 Uppsala
Besöksadress
Almas allé 8
Telefon
018-67 10 00
E-post
dekan.vh@slu.se
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Kontakta SLU • Om webbplatsen